Rubriky
Cestování

Žádný stres na letišti! Vše, co vás čeká před odletem, ve 4 krocích

Postup při odbavení na letišti a další cenné rady

Blíží se den vaší cesty do zahraničí a vy jste nervózní, jak to na letišti zvládnete. Letíte totiž poprvé nebo jste cestu letadlem absolvovali někdy před dvaceti lety a už si vůbec nevzpomínáte, jak to na letišti probíhalo. Nemusíte se vůbec bát. Vyznat se i na tom největším letišti není až takový problém, jak se zdá. Na správná místa vás zavedou cedulky, nápisy a směrové šipky.

Co budete potřebovat?

V prvé řadě si musíte zakoupit letenku. Pokud letíte s cestovní kanceláří, o nákup se starat nemusíte. Cestovka vše zařídí.

Odbavení (check-in)

V den odletu se na letiště dostavte cca 2 hodiny před odletem. Připravte si svůj cestovní pas, případně občanský průkaz a vyčkejte, až na vás přijde řada při odbavení. U odbavovací přepážky (check-in) předložíte cestovní doklady a obratem obdržíte palubní lístky. Svá zavazadla, pokud nějaká máte, postavíte na pás vedle přepážky. Každé zavazadlo bude opatřeno nálepkou a shledáte se s ním až na místě příletu.

Stále oblíbenější se stává on-line odbavení, kdy se odbavíte sami doma přes internet a stejně tak si sami vytisknete letenky. Ušetříte tím čas, který byste strávili ve frontě u odbavovací přepážky.

Bezpečnostní kontrola

Po odbavení zamíříte k bezpečnostní kontrole, při níž musíte odložit všechny kovové věci do plastové krabičky, která spolu s vaším příručním zavazadlem projede rentgenem.

Boarding

Pokud bude vše v pořádku, najdete si svůj gate (je vyznačen na palubní jízdence) a čekáte na nástup do letadla. Svůj let s časem odletu si vyhledáte na informační tabuli. Jste-li na větším letišti, možná hned svůj let neuvidíte, ale postupem času by se měl na informační tabuli objevit, jak budou dřívější letadla postupně odlétat.

Jakmile nastane čas nástupu na palubu, zobrazí se na informační tabuli u vašeho letu nápis „boarding“ a to je pro vás signál, abyste si připravili své cestovní doklady a palubní lístek, který předložíte při vstupu do gatu. K letadlu půjdete buď pěšky, nebo vás k němu odveze autobus.

Pokud letíte do země mimo Schengenský prostor, připravte se na pasovou kontrolu před odletem i po přistání.

Co si nesmíte vzít na palubu letadla?

Existují předměty, se kterými vás na palubu letadla nepustí. Výčet těchto věcí je celkem široký a patří zde především:

  • Tekutiny – všechny tekutiny, které si berete na palubu, musí být v lahvích o objemu 100 ml a uzavřeny v průhledném plastovém sáčku o objemu max. 1 l. Nicméně v bezcelní zóně je možnost zakoupení jakéhokoli pití, které si s sebou na palubu vezmete bez obav. Za tekutiny se pokládají i spreje, gely, oleje, pasty apod.
  • Nože, břitvy, nůžky, skalpely, jídelní příbory, vývrtky
  • Zbraně, výbušniny, jedy, žíraviny, slzné či pepřové spreje, tlakové nádoby, chemické a toxické látky, hořlaviny
  • Sportovní náčiní – golfové hole, baseballové pálky, hokejky, pádla, tága, skateboardy, rybářské pruty a jiné podobné předměty
  • Injekční stříkačky, pokud nemáte pro osobní potřebu
  • Biologický a infekčně nebezpečné látky

Pozor na povolenou hmotnost a rozměry zavazadel. Každá letištní společnost má nastavená jiná pravidla, takže si před odletem raději vše prostudujte, ať se vyhnete případným poplatkům za nadrozměrné zavazadlo.

Teď už se jistě budete v letištním prostoru orientovat lépe. Pamatujte na tyto 4 kroky a nic vás po příchodu na letiště jen tak nezaskočí.

Na letiště v Praze vás dopraví Autopůjčovna OneTwoGo