Rubriky
Cestování

Dovolená v Tyrolsku, super tipy na výlety

Tyrolsko, únik do přírody

Tyrolsko v Rakousku osloví převážně milovníky přírody.

Tato oblast je obklopena Alpami a nachází se zde plno jezer a lesů, takže si člověk užije spoustu turistiky a chození na túry. Dovolená nebo jen prodloužený víkend v Tyrolsku je nezapomenutelným zážitkem, jelikož kromě turistiky tu bezpochyby naleznete i dobrodružné, možná až adrenalinové aktivity.

Neuschwanstein – Hrad, který inspiroval Walta Disneyho

Hrad Neuschwanstein se sice nachází v německém Bavorsku, ale pokud s sebou máte auto, určitě byste tuto významnou stavbu měli navštívit. Jedná se totiž o jednu z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Německu a jedinečnost této stavby se nedá popřít.

Tento zámek nechal v roce 1869 postavit Ludvík II. Bavorský a původně měl sloužit jako operní scéna pro hudebního skladatele Richarda Wagnera. Toto dílo má na svědomí architekt Eduard Riedel, který spojil hned několik architektonických slohů dohromady, kvůli čemuž je hrad považován za přeplácaný a nevkusný. Díky své originalitě a poněkud kýčovitému vzhledu se Neuschwanstein stal inspirací pro Walta Disneyho, který podle něj vytvořil hrad Šípkové Růženky, nacházející se v Disneylandu.

Přejděte přes lanový most Highline 179

Highline 179 se nachází v městečku Reutte v Rakousku, kde přes něj denně přechází turisté, kteří se nebojí výšek. Tento lanový most spojuje dvě hradní zříceniny a je dlouhý 408 metrů, čímž se zapsal do Guinessovy knihy rekordů jakožto nejdelší lanový most světa. Byl postaven ve výšce 114 metrů a turistům zpřístupněn roku 2014. Vede k němu cesta lesem, která trvá pěšky od místa, kde se dají zakoupit lístky, zhruba dvacet minut.

Tato atrakce opravdu není pro ty, co se bojí výšek. Ze shora můžete vidět lesy, silnici s jezdícími auty a chatičky, umístěné v travinách vedle lesů. Most je vcelku pohyblivý a vítr silný, takže byste si měli dávat pozor na všechny své věci. Po absolvování tohoto zážitku se můžete občerstvit v restauraci, která se nachází u východu, kde lze ochutnat tradiční rakouské speciality.

Bobová dráha a sjezd na koloběžce z Alp

Další dobrodružný zážitek v Tyrolsku přináší bobová dráha v Biberwieru. Ta je dlouhá 1.3 kilometru a obsahuje 40 zatáček a dlouhý tunel. Nejenže zažijete dlouhou a dobrodružnou jízdu z vrcholu Alp, ale také dostanete možnost vidět a obdivovat nádhernou alpskou přírodu, kterou bobová dráha vede. I cestou na vrchol hory jste obklopeni výhledem na přírodu, jelikož se můžete svézt horskou lanovkou, která vás bezpečně dopraví do cíle. Pro děti se v resortu nachází hřiště, takže pokud je bobová dráha moc nenadchla, třeba se zabaví tam.

Jízda na bobové dráze ovšem není jedinou možností, jak se z vrcholu dostat dolů. Existuje možnost horských kol, koloběžek a skútrů, kterými můžete jet po vyznačené cestě zpět k areálu. Stezka vedoucí z hory dolů je dlouhá 4 kilometry. Opět se nahoru můžete svést lanovkou, která kromě vás vyveze nahoru i vaše vozidlo. Věřte tomu nebo ne, tento zážitek opravdu stojí za to!

Přírodní zázraky Tyrolska

Rakousko je známo svou překrásnou přírodou a té je Tyrolsko plné. Kromě architektonických památek, hotelů, restaurací, horských středisek, zábavních a adrenalinových turistických atrakcí je Tyrolsko navštěvováno především kvůli přírodě. Nalezneme zde spoustu čistých jezer, nepoškozených lesů, hor, pramenů, vodopádů a chráněných parků.

Jedním z nejkrásnějších tyrolských parků je největší rakouský národní park Hohe Tauern neboli Vysoké Taury. Zde se nachází lidmi nedotčená příroda s výjimečnými ledovcovými poli a Krimmlerskými vodopády. Samozřejmě se ve Vysokých Taurách nachází nespočet turistických stezek, které jsou dohromady dlouhé zhruba 1200 kilometrů. Pokud vám náhodou nepřeje počasí, můžete navštívit muzeum Svět národních parků v Mittersillu, kde na vás čekají expozice přírodních scenérií.

Dovolenou v Alpách by měl podniknout každý správný cestovatel. Tyrolsko oplývá klidem a pohodou, uvolníte se a odpočinete si. Příroda je všude kolem vás a dobrodružství čeká na každém rohu. Ať už se rozhodnete jet kempovat s kamarády nebo si zpříjemnit víkend s rodinou, vždy budete mít co dělat a kam zajít. Tyrolsko vám přinese nové zážitky a klidnou, pokojnou dovolenou.

 

Kam na výlet v Praze a okolí? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *