Rubriky
Cestování Pelmel

Dovolená na Novém Zélandu

Odkrýváme krásu Nového Zélandu

Toužíte si prožít nádhernou dovolenou a prohlédnout si překrásnou, průmyslem neznečištěnou, krajinu a možná i na vlastní oči vidět, kde bydlel sám Frodo a Bilbo Baggins? Pak je Nový Zéland tím pravým místem pro vás a vaši dovolenou.

V tomto článku vám poskytnu informace o sedmi zajímavých místech, které byste na Novém Zélandu měli určitě navštívit.

Jako z filmu

První se určitě zaměřím na Hobitín, což je místo, jak již bylo zmíněno, proslulé zejména z filmů Pán Prstenů a Hobit. Původní kulisy Hobitínu v Kraji byly zprvu postaveny z méně kvalitních materiálů, a proto byly zrušeny. Poté byly postaveny kulisy nové a nyní slouží jako turistická atrakce. Tato překrásná vesnička se nachází na Severním ostrově Nového Zélandu na soukromé farmě, poblíž Matamata. Můžete si užít celodenní prohlídku Hobbiton Movie Set Tour, a navíc si vyzkoušet kostýmy hobitů a prožít celý den jako oni. Lze zvolit také program, který zahrnuje večeři přímo v Green Dragon Inn.

Hamiltonovy a Waitomovy jeskyně

Magické jeskyně, pláže vhodné k surfingu a hobiti. Na jižní části Severního ostrova můžete navštívit město Hamilton, proslulé svým nočním životem, kavárnami a především tím, že se nachází na březích řeky Waikato, nejdelší řeky Nového Zélandu. Můžete zde navštívit místní ZOO s největší ptačí voliérou, kde můžete objevovat spoustu vzácných druhů ptáků na každém rohu, včetně ohrožených modrých kachen. Pod samotným městem se nachází síť podzemních jeskyní, které jsou světem stalaktitů, stalagmitů a třpytivých světlušek. Po prozkoumání jeskyň byste se mohli vydat do Otorohanga Kiwi House a setkat se s národním opeřencem, Kiwi.

Pureora Forest & National Park

Pokud chcete, můžete si k prohlídce tohoto národního parku půjčit kolo a vydat se na úžasnou cestu skrze prastarý les a přes krásné visuté mosty, kterým předchází cestičky z dřevěných prken. Preferujete-li cestu po svých, můžete následovat stezky pro pěší a zajít se vykoupat do místních vod ve volné přírodě. Pro přenocování je v parku vesnička anebo přilehlé město Turangi, které se rozpíná na březích řeky Tongario proslulé zejména pstruhem duhovým a jeho lovem.

Jezero Taupo

Jezero taupo je známé tím, že bylo vytvořeno velkou vulkanickou erupcí zhruba před 2000 lety. Od té doby je největším jezerem na Novém Zélandu a rájem pro vodní aktivity a sporty. Půjčíte-li si kajak a dopádlujete k části jezera zvané Mine Bay můžete vidět, ve skále vytesané, Maorské vzory. V odpoledních hodinách zvyšte tempo a sjeďte vodopády Huka na lodi anebo seskočte z letadla ve výšce 15000 metrů a užijte si adrenalinový zážitek a úžasnou podívanou na jezero a okolí.

Rotorua

Toto město se nachází přímo na Pacifickém Ohnivém Kruhu, takže vulkanické činnosti jsou jeho každodenní součástí. Je zde k vidění spousta gejzírů, bahenních bazénků a termálních pramenů. Kromě již zmíněného, máte i zde možnost poodkrýt kulturu Maorského lidu. Pokud však hledáte adrenalin, můžete i zde absolvovat několik vodních sportů a jiných aktivit, jako například OGO – kde jste umístěni do obrovské umělohmotné koule a valíte se v ní z kopců. Pokud ještě nebudete mít dost, projeďte se na nejdelší světové bobové dráze, anebo se vznášejte oblohou mezi majestátními stromy a vychutnejte si tak přírodu z ptačí perspektivy. Takto prožitý den lze završit návštěvou Skyline Rotorua Stargazing, kde se jen uvolníte a budete pozorovat celou naši galaxii.

Christchurch

Nyní se přesuneme na Jižní ostrov, kde můžete strávit den ve městě zvaném Christchurch. Jedná se o největší centrum v jižní části Nového Zélandu, sídlo botanických zahrad klasického anglického stylu v kontrastu s popovými bary a fascinujícím pouličním uměním. Je zde k dispozici spoustu aktivit. Například můžete sjet řeku Avon River, projet se na horském kole v okolí Port Hills, anebo si přivstanete a zažijete překrásný let v horkovzdušném balónu nad krajinou s východem Slunce. Pro ne příliš sportovně založené jedince tu jsou k dispozici místní muzea a galerie, a to včetně Mezinárodního Antarktického Centra plného interaktivní zábavy a různých exhibicí.

Mount Cook

Od jezera Tekapo, které se nachází také na Jižním ostrově můžete zamířit na nejvyšší horu Nového Zélandu, Mount Cook. Pod jejím nejvyšším vrcholem stojí za návštěvu vesnice Mount Cook Village, která slouží jako klidné a pohodlné útočiště v tamějších nestálých podmínkách. Toto místo je snem pro horolezce a nabízí jim ty nejlepší horolezecké zkušenosti. Ti, kteří dávají přednost raději procházkám, se mohou vydat do Národního Parku Mount Cook, který je domovem místního nejdelšího ledovce.


 

Kam na výlet v Česku?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *