Rubriky
Cestování

Návštěva Žitavských hor s žitavskou úzkokolejkou s dětmi

V rámci pobytu v národním parku Českosaské Švýcarsko jsme se vydali s dětmi do města Zittau, které se nachází nedaleko českých hranic. Cílem výletu byla zdejší úzkokolejka a její parní mašiny a výlet do lázeňského městečka Oybin.

Délka trati je 16 km a doba jízdy přibližně 45 minut. Trasa má možnost 10 či 11 zastávek (podle toho, zda se vydáte do Oybinu nebo do Jonsdorfu). Všechny zastávky na trase jsou oblíbenými výchozími body pro pěší výlety do Žitavských hor.

Za pěkného počasí jezdí v soupravě také otevřený vyhlídkový vůz.

My vyjížděli ze zastávky Zittau Hauptbahnhof. Parkování u hlavního nádraží bylo bez problémů a bez poplatků. Výchozí nádraží úzkokolejky se nachází hned vedle hlavního nádraží. Jízdenky lze platit kartou, všechny potřebné informace naleznete v brožurkách v různých jazycích, i v češtině. Pozitivně hodnotím možnost naložení kočárku, bez poplatku. Naší konečnou stanicí byla stanice Bahnhof Kurort Oybin, lázeňské městečko Oybin.

Krásné nádraží s dětským zážitkovým hřištěm ve stylu parní mašinky a dětského nádraží. Při nádraží je i kavárna, kde se domluvíte česky. Naproti nádraží je zastávka městského vyhlídkového vláčku. S ním jsme popojeli k hradu a klášteru. Opět bezproblémové naložení kočárku.

Hrad a klášter se nacházejí na jednom místě za jednotné vstupné. Hrad a klášter je částečně přístupný s kočárkem, ale lepší bez něj. Krásná památka, dobře zpřístupněná, s možnostmi dalších procházek. Krásné výhledy, vyhlídková věž, klášterní hřbitov a prohlídka hradní věže.

Zpět vyhlídkovým vláčkem na nádraží a posledním vlakem do Zittau.

Všude dobře dostupné informace, vše na čas, s pozitivním přístupem k dětem. V hlavní sezóně bohatá nabídka doprovodných akcí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *