Rubriky
Cestování

Tunisko ukrývá pozoruhodné památky

Tunisko většinu turistů láká hlavně na teplo, čisté moře a koupání či opalování. Ale je to země plná zajímavostí a památek, které se leckdy dochovaly až ze starověku. Proto stojí za to podívat se na tenhle stát blíže a alespoň ta nejzajímavější místa navštívit.

I když země není památkami příliš známá, pokud si je člověk více připomene, zjistí, že je vlastně zná – a to buď ze školních škamen a hodin dějepisu, nebo třeba i z filmů. Lokalita je totiž velmi zajímavá i pro filmaře. A proto není třeba dlouho váhat, co navštívit v Tunisku.

Tajemné Kartágo

Jednou z nejvýznamnější a nejzajímavějších dochovaných památek je starověké město Kartágo. To leží přímo na pobřeží Středozemního moře, což lokalitě dodává nádech letní pohody. Ale neopomenutelná je hlavně místní historie, protože Kartágo bylo založeno už okolo roku 814 před naším letopočtem a postupně se stalo významnou světovou velmocí. A díky strategické pozici blízko Evropy bylo hlavním soupeřem starověkých Římanů – i když ti po letech válčení nakonec zvítězili a město doslova srovnali se zemí. Pak ale znovu povstalo z popela.

Město má dodnes leccos z dávné slávy, ale najdeme v něm i výdobytky moderní civilizace. Nachází se v něm spousta památek z dob největší slávy, za návštěvu určitě stojí Muzeum Kartága, které přibližuje historii a ukazuje i archeologické památky a vykopávky. Nádherné jsou místní parky a mezi moderními vilami můžeme najít i dochovalé zbytky starého města. A z modernější doby stojí za vidění novogotická katedrála Ludvíka IX.

Domov filmové Angeliky

Dalším místem, které je možno při toulkách Tuniskem navštívit, je městečko Sidi Bou Said. I když název může znít cize, jakmile vkročíte do jeho malebných uliček, rázem se ocitnete ve filmovém příběhu o markýze andělů Angelice, který se tu částečně natáčel. Navštívit tu můžete Muzeum hudby a nebo se jen tak projít po městě – je plné ladných kupolí a typická je pro toto místo i jedinečná architektura. Spousta domků tu má bílou fasádu a modré obloukové dveře.

Druhá Francouzská riviéra

Kdo nemá hluboko do kapsy, může si vyjet do přístavního města Port El Kantaoui, které připomíná spíš Francouzskou riviéru. Ani tady nechybí bílé domky s modře natřenými vraty. Sice tu tuniské památky moc nenajdeme, ale zase je to ráj pro milovníky luxusních dovolených – město je plné nádherných hotelů, je tu golfové hřiště, aquapark, zoologická i botanická zahrada a mnoho možností k relaxaci i ke koupání.

Medina v Sousse

Dalším místem bohatým na památky v Tunisku je přímořské město Sousse. Na jednu stranu ho navštěvují koupáníchtiví turisté ze všech koutů světa, na druhou stranu je toho tu hodně, co je možno poznávat a prohlížet. Součástí města je totiž Medina z 9. století. Kromě samotného místa lze obdivovat i mohutné hradby, které se táhnou kolem dokola starého města, a u kterých neustále hlídkují vojáci. A na hradbách se nachází hned 24 mešit. Pro ty, kteří rádi nakupují nebo alespoň obhlížejí zboží arabských prodavačů, je místo také rájem – je tu nepočítaně malých krámků a stánků a je možné navštívit i místní rybí trh.

V zemi toho ale najdeme mnohem a mnohem více a celý výčet památek a zajímavých míst by zabral dlouhé hodiny. Na své si tu přijdou jak milovníci odpočinku a exotické dovolené, tak nadšenci do turismu a poznávání místních zvyků a kultury. Stát nabídne každému přesně to, co hledá. A jak je vidět, Tunisko památky zachovává a stará se o ně a kdo se do země vypraví, měl by navštívit alespoň jedno ze zmiňovaných míst. Nikde jinde totiž takové věci, stavby a dávné ruiny nemůže spatřit. A byla by škoda minout je.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *