Rubriky
Cestování Pelmel

Místa v ČR, které musíte navštívit

Naše krásná země má mnoho turistických oblastí, kam můžeme vyrazit za dobrodružstvím. V tom článku vám dáme pár tipů do méně známých oblastí, které prostě musíte vidět.

Holašovice

Vesnice nedaleko Českých Budějovic zachovává rustikální krásu, kterou byste měli vidět. Okouzlujícím místem jsou lidové barokní stavby z 18. století a 23 usedlostí na nádherné farmě obklopující krásnou zelení. Zatímco rybník a kaple sv. Jana Nepomuckého zvýrazňuje vesnici, určitě se zamilujete do tohoto kuriózního a zaslouženého místa světového dědictví UNESCO, Holašovice.

Žďár nad Sázavou

Pro ty, kteří milují aktivní život, je Žďár nad Sázavou nejlepší místo. Můžete přijet v létě, užít si cykloturistiku a koupání, v zimě lyžování. Kromě toho, že je to skvělým místem k pobytu, je také domovem jednoho z nejlepších architektonických děl Jana Blažeje Santiniho, poutního kostela zasvěceného sv. Janu Nepomuckému. Jako hlavní železniční spojení mezi Prahou a Brnem nebudete mít problém dostat se do města a užít si aktivity tohoto místa.

Litomyšl

Litomyšl, známá jako rodiště skladatele Bedřicha Smetany je východočeské město s ohromným množstvím možností, co nabídnout. Mezi hlavní zajímavosti patří neodmyslitelně zámek, vinný sklep a ohromující náměstí. Na neposkvrněném zámku se nachází jedna z mála zachovaných barokních divadel na světě. Mezi nejhezčí patří hlavní náměstí Litomyšle. 500 metrů dlouhé, lemované barevnými domy postavenými  v období renesance. Je to pohled, který si nechcete nechat ujít. Pokud jde o znalce vína, zamiřte do vinného sklípku na lahodné víno. Vynikající místní vína budou třešničkou na dortu vaší návštěvy Litomyšle.

Olomouc

Olomouc je podceňovaným městem, které bude příjemným překvapením během vašeho pobytu na východu. Olomouc leží na řece Moravě a je známá svými šesti barokními fontánami a sloupem Nejsvětější Trojice z 18. století. Ti, kteří milují prohlídky památek, zažijí v Olomouci skutečnou blaženost, protože má nespočet věcí, které lze dělat a vidět. V tomto univerzitním městě se vždy něco děje, takže se nikdy nebudete nudit. Nezapomeňte ochutnat olomouckou specialitu, tvarůžky. Od historických staveb kostelů přes divadlo a prohlídky města není divu, proč je Olomouc jedním z nejlepších míst k vidění.

Kroměříž

Kroměříž je synonymem pro exotické rostliny, barevné květiny a nádherné fontány, ale to jsou jen některé z krásných věcí, které uvidíte při průzkumu tohoto rozmanitého města. Hlavním lákadlem města je zámek Kroměříž zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO. Zámek Kroměříž je skvělým příkladem dobře dochované, evropské, barokní stavby s působivými zahradami. Je zajímavé, že tento zámek byl místem natáčení filmu Amadeus a Immortal Beloved. Až prozkoumáte Kroměříž, udělejte si čas na odpočinek a poseďte v jednom z mnoho parků s vůní růží. Při vstupu na čerstvý vzduch a nádherné okolí si budete jisti, že Kroměříž stojí za vidění.

Lednice – Valtice

Známé jako zahrada Evropy je umělou krajinou, která dokonale spojuje anglickou romantickou krajinu s barokní architekturou a novogotickým stylem zámků. Kromě nich se tam nachází i několik pavilonů, které fungují jako zámky nebo lovecké chaty. Park je naprosto fascinující. Je plný romantických budov, rybníků a vzácných dřevin. 

Plzeň

Přestože je Plzeň oblíbeným místem narození plzeňského ležáku, je v Plzni mnohem víc než jen pivo. Mezi nejvýznamnější místa patří Velká synagoga, která je největší v ČR, druhá největší v Evropě a třetí na světě. Katedrála sv. Bartoloměje, jejíž historie sahá až do 14. století, je nejvyšší kostelní věží v ČR. Skvělou destinací pro děti bude loutkového muzeum, Techmania Science Center a plzeňská zoo. Pokud jste milovníkem piva, stojí za návštěvu Pivovarské muzeum a Pivovar Pilsner Urquell volá vaše jméno. Když přidáte všechny výše uvedené památky, půvabné náměstí a historické podzemní tunely, není důvod, proč byste Plzeň neměli přidat do vaší cesty po krásách Česka.

Terezín

Tato bývalá vojenská pevnost je známá jako vězení, které se později stalo židovským ghettem a největší koncentračním táborem v Česku. Adolf Hitler zde postavil město, které se zbavovalo Židů. Přibližně čtvrt milionů lidí bylo odvedeno několik desítek kilometrů od Prahy do tábora. V Terezíně můžete navštívit tábor i památník obětem holocaustu. Terezín je důležitou součástí naší historie, i když zážitek může být pokořující, na který brzy nezapomenete.

Lidice

Každý Čech by měl alespoň jednou za život navštívit vypálené město nacisty – Lidice. Brutální akt pomsty, které vykonalo gestapo 10. června 1942 pohnul celý světem. Zastřeleno bylo 173 mužů, ženy a děti byly odvezeny do koncentračních táborů a vhodné děti árijské rasy předány na poněmčení. Dnes místo, kde stály Lidice, tvoří pietní území s hrobem lidických mužů, zachovány byly i základy původních statků. Výstavní síň In memoriam, sousoší lidických dětí a galerie je místem, kde můžete vzdát čest obětem tohoto hrůzného činu a uctít jejich památku.

Liberec

Kdysi největší průmyslové město je nyní vzrušujícím městem, které si zaslouží prozkoumání. Začněte svou návštěvu na náměstí, kde uvidíte působivé věže liberecké radnice. Velká muzea jsou také velkým hitem, mezi nejoblíbenější patří velkolepé Severočeské muzeum a interaktivní iQPARK. Pokud hledáte odpočinek, pak Centrum Babylon je místo pro vás. Je to zábavný wellness komplex pro hosty všech věkových skupin, má vše od masáží až po solní inhalaci. Pokud chcete do svého cestovního itineráře přidat další vzrušení, podnikněte jednodenní výlet do Jizerských hor. Toto často přehlížené město Liberec je opravdu skvělým útěkem od všedních dní pro celou rodinu.

Ostrava

Ostrava je jedním z nejlépe ukrytých skvostů. Při procházce po Masarykově náměstí můžete obdivovat barevné a okouzlující budovy, nejlepší výhled na město na nejvyšší radnici v Česku nebo obdivovat miniaturní modely slavných památek z celého světa v miniaturním parku Miniuni. Pokud jste spíše dobrodružní cestovatele, prozkoumejte podzemní uhelné doly a muzea nebo se vydejte na rafting po řece Ostravě. Pokud se chcete bavit celou noc, vydejte se na Stodolní ulici, tam to nikdy nespí. Zažijete nejen skvělé památky ale také skvělou kuchyni. Se vším, co nabízí, nebude Ostrava skrytým klenotem.

Mikulov

Mikulov je klidné město zasazené v srdci vinařské oblasti jen pár kilometrů od rakouských hranic. Přestože je tento malý viniční ráj slavný dlouhou historií vynikající výroby vína, může nabídnout víc než jen to. Aktivní cestovatelé si mohou užít více než 1200 km cyklistických stezek, zatímco plavci se mohou pomořit do mnoha přírodních jezer. Pro milovníky historie nebo pro ty, kteří chtějí prozkoumat Mikulov, budete rádi, že má četné turistické stezky, které vás povedou přírodními krásami, vinicemi a zajímavými památkami, jako je bývalý Lichtenštejnsko a později zámek Diestrichstein, který dominuje Panorama Mikulova, židovské čtvrti nebo jeskyně Na Turoldu. Ať už jste milovník vína, nebo aktivní cestovatel, Mikulov je pravé místo pro zpříjemnění cesty po Česku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *