Rubriky
Cestování Rady

Tip na výlet – MIKROREGION BUCHLOV

Přemýšlíte, kam se vydat s rodinou na příjemný výlet? Tady je jeden dobrý tip a tím je mikroregion Buchlov. Nachází se v regionu Slovácko na jižní Moravě a nabízí obrovské množství kulturních a sportovních zážitků, je také vyhlášený výrobou kvalitních moravských vín. Zde je výčet nejatraktivnějších míst:

ZÁMEK BUCHLOVICE

Nachází se v městečku Buchlovice a je naprosto unikátní architektonickou perlou, při jehož stavbě se vycházelo jednak ze stylu italských venkovských vil, ale inspirací byla i tehdejší francouzská architektura. V Evropě je považován za naprosto ojedinělou stavbu ve stylu vrcholného baroka. Byl vystavěn v 17. století Janem Dětřichem z Petřvaldu, který ho budoval pro svou manželku italského původu, které nehostinné chladné prostředí na hradě Buchlov, kde pobývali, nevyhovovalo. Zámek má pohnutou historii, italská šlechtična zemřela předčasně a dostavby se již nedočkala. V 18. století přešel do vlastnictví rodu Berchtoldů, kteří jej postupně přestavěli a zvelebili do dnešní konečné podoby. Tento zámek nabízí v interiérech velké množství unikátních skvostů, rod Berchtoldů byl velmi osvícený a shromažďoval z různých končin světa sběratelské předměty – obrazy, šperky, nábytek, knihy. Velmi významná je i grafická sbírka, kde jsou například perokresby takových mistrů jako byl Rembrandt, není ale veřejně přístupná. Zámek Buchlovice je tak ojedinělý a atraktivní, že stojí po dlouhá léta v popředí zájmu českých i zahraničních filmařů. Jeho nedílnou součástí je přilehlý zámecký park se zahradou. V současné době představují jedny z nejvýznamnějších českých památek tzv. historické zeleně, kde máme možnost vidět velmi vzácné listnaté i jehličnaté stromy, jejichž semena byla dovezena rodem Berchtoldů z různých končin světa. Mezi naprosté rarity patří například liliovník tulipánokvětý, jedlovec kanadský, jasan pensylvánský, pavlownie plstnatá, jerlín japonský a pterokatyrie jasanolistá. Zámecká zahrada se může také pochlubit naprosto ojedinělou sbírkou fuchsií, která čítá více než 1 500 různých odrůd. Můžeme zde ale také najít velký výběr ibišků, denivek i různých exotických rostlin.

HRAD BUCHLOV

K městečku Buchlovice neodmyslitelně patří hrad Buchlov. který se tyčí jako výrazná dominanta na nedalekém kopci nad městem. Jeho historie sahá až k roku 1300, prošel mnohými architektonickými úpravami, dnešní podobu mu vtiskl od roku 1 800 rod Berchtoldů, kteří rozšířili jeho původní obranné poslání o nové funkce, vyplývající z výjimečných vědeckých, sběratelských a muzejních zájmů představitelů tohoto rodu. Největší unikáty byly shromážděny za života Leopolda a Bedřicha Berchtoldových a hrad Buchlov nabízí mimořádnou příležitost k jejich prohlídce. Z blízkého okolí hradu Buchlov určitě stojí za zmínku Kaple Svaté Barbory vystavěná na vedlejším kopci jako hrobka rodu Zikmundů z Petřvaldu a Berchtoldů, jejichž náhrobky představují ten nejcennější mobiliář.

LÁZNĚ SMRAĎAVKA

Několik kilometrů od městečka Buchlovice se nachází turisticky atraktivní areál lázní Smraďavka vyhlášený odedávna svými léčivými sirnatými prameny. K areálu patří Lovecký zámeček nabízející příjemné ubytování a restaurace, venkovní chatky nabízející možnost ubytování, welnes služby v místních lázních, jezírka s velkým množstvím vodního ptactva, dokonce zde najdeme i vodní želvy.

Buchlovice a jejich okolí nabízí díky malebnému prostředí Chřibů širokou škálu nejrůznějších aktivit, velké množství folklorních akcí, návštěvy historických památek, ke kterým patří i blízké oblíbené poutní místo Velehrad s nádhernou bazilikou a klášterem, archeoskanzen v nedaleké Modré nebo skanzen v Tupesích. Pro sportovní využití je vybudováno 250 km kvalitních cyklostezek i běžecké trasy, jsou zde také možnosti horolezectví, jízdy na koních nebo koupání, zkrátka je tento region velmi atraktivním turistickým cílem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *