Rubriky
Cestování Pelmel

Národní park Fiordland, Nový Zéland

Hory, deštné pralesy, jezera, fjordy, vodopády, skalní štíty a mokřady. To je ve zkratce národní park Fiordland. Tento největší novozélandský národní park, ležící na Jižním ostrově, ukrývá dramatické scenerie a pravou novozélandskou divočinu.

Základní informace o Fiordlandu

Národní park Fiordland se rozprostírá na ploše 12 500 km2. Jedná se o největší národní park na Novém Zélandu. Nachází se na jihozápadě Jižního ostrova a byl založený již roku 1952. Národní park Fiordland je součástí přírodní rezervace Te Wahipounamu (UNESCO).

Jak se do národního parku Fiordland dostanete?

Pomyslnou branou do národního parku je malebné městečko Te Anau, kde najdete mimo jiné návštěvnické centrum, obchody a služby. Z Te Anau dojedete k fjordu Milford Sound po asi 120 kilometrů dlouhé panoramatické cestě. Počítejte s tím, že vás to bude lákat zastavit každých pět minut na unikátní fotku.

Doporučujeme se v návštěvnickém centru Te Ananu zastavit hned na úvod vaší návštěvy Fiordlandu. Nejenže tu najdete aktuální informace o počasí, můžete se zde informovat i o stavu treků, zarezervovat si turistickou chatu, ale je zde také koutek o historii této oblasti a také o fauně a flóře národního parku Fiordland.

Na co se připravit?

Fiordland je jednou z nejdeštivějších oblastí Jižního ostrova, čili se vyplatí předpověď počasí dobře sledovat s předstihem. K potřebnému vybavení tedy v souvislosti s tím patří nepromokavé oblečení a kvalitní obuv. Dále nezapomeňte na sprej proti komárům a novozélandským sandflies (neboli písečným mouchám), jejichž štípnutí vás může na několik dní pěkně potrápit agresivním svěděním. Fiordland je přítomností mušek sandflies vyhlášený.

To nejlepší z NP Fiordland

Jezero Te Anau

Jezero Te Anau je ideálním místem pro relax a procházky. Je hluboké 417 metrů a dosahuje délky 53 kilometrů. Jedná se o druhé největší jezero na Novém Zélandu. U jezera se nachází Te Anau Bird Sanctuary, což je malá rezervace, která ochraňuje různé druhy novozélandského ptactva. Vstupné je formou daru a otevřeno je od úsvitu do soumraku. Naskytne se vám zde mimo jiné vzácná příležitost spatřit nevšedního novozélandského ptáka Takahe.

Túry a výlety

Známá túra Milford Track začíná kousek za Te Ananu Downs. Tento 53,5 kilometrů dlouhý trek lze projít jen jedním směrem a musíte si ho zarezervovat dopředu v infocentru DOC (Department of Conservation). Cesta vám zabere asi tři až čtyři dny.

V okolí vedou také 2 túry známé jako tzv. great walks – Kepler Track a Routeburn Track. Rezervace chat či kempů na tyto výlety je také nutné provést s předstihem. Mimo hlavní turistickou sezónu se na obsazenost těchto treků poptejte v návštěvnickém centru DOC. Pokud nemáte dostatek času anebo se necítíte fit na několikadenní túru, můžete „ochutnat“ kousek Routeburn treku výstupem na vrcholek Key Summit. Cesta je pěkně upravená, dobře značená a zabere vám tam i zpět asi 3 hodiny.

Milford Sound

Nejpopulárnějším místem v národním parku Fiordland je pravděpodobně fjord Milford Sound a stejnojmenná přilehlá osada. Jedním z unikátních zážitků je scénická plavba lodí po fjordu. V Milford Sound najdete celou řadu společností, které nabízejí různě dlouhé plavby s občerstvením v různé denní doby, takže určitě budete mít z čeho vybírat. Nejenže můžete z lodi obdivovat fjord, vodopády či vodní tvory, ale také majestátní a fotogenický vrchol Mitre Peak (1692 m. n. m.).

Manapouri

Asi 20 kilometrů od Te Anau najdete malé městečko Manapouri ležící u stejnojmenného jezera. Obdivovat zde můžete bratra fjordu Milford Sound s názvem Doubtful Sound. Oproti Milfordu se zde netísní tolik senzacechtivých turistů s blikajícími fotoaparáty. Velice oblíbené jsou také vyhlídkové lety kolem fjordů. Informovat se můžete v infocentru přímo v Milford Soundu anebo v Te Anau.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *