Rubriky
Cestování Pelmel

Skalní město Petra: Jeden z nových divů světa

Když se řekne Jordánsko, asociace se budou v mnohém shodovat. Většina si totiž pod názvem státu představí především Mrtvé moře, Wadi Rum a skalní město Petra (ano, tak se jmenuje slavné skalní město v Jordánsku). Právě Petra patří k nejvýraznějším turistickým lákadlům země a mnozí do země vyráží pouze kvůli ní.

Novodobý div světa

Popularita skalního města pravděpodobně ještě stoupla roku 2007, kdy bylo zařazeno k tzv. novodobým 7 divům světa. Petra tak stanula vedle velikánů, kterými jsou třeba Velká čínská zeď nebo Koloseum.

S proslulými místy ji kromě seznamu divů pojí také bohatá historie. Stejně jako Jordánsko je i Petra spojena s posvátnou knihou křesťanského náboženství, Biblí. Největší rozkvět pak prožívalo skalní město v období starověku, kdy bylo důležitým obchodním centrem země. Rozmach mořeplavby byl pro město tedy nejspíše osudným. Staré obchodní stezky zanikly a spolu s nimi ztratila svůj lesk a slávu i Petra.

Lokalita

Skalní město je od hlavního města Ammánu vzdálené zhruba 235 km. Návštěvníci tak mohou z letiště využít buď místní dopravu v podobě autobusů a minibusů, nebo si půjčit vlastní automobil. Pokud do Jordánska cestujete v období letních měsíců, pohodlnější bude zvolit automobil s klimatizací. Venkovní teplota může totiž cestou do skalního města dosáhnout až 42 stupňů.

Ubytování

Návštěvníci by také měli zvážit možnost ubytování. Skalní město totiž během jednoho dne nejspíš neprojdou. Hlava se dá složit třeba ve městě Wadi Musa. To nabízí nejen řadu příjemných hotelů, ale také spoustu restaurací a obchodů. Město se sice nachází v pěší dostupnosti od skalního města a turistům vzdálenost 2 km přijde vcelku příjemná, ale pozor. Dostatek chůze vás čeká i v skalním městě a cesta zpět do města je celou dobu do kopce. Pečlivě tak zvažte, jakou dopravu zvolíte. Chůze do kopce po celém dni stráveném pěší turistikou by nemusela příliš potěšit.

Vstupné

Pokud se chystáte navštívit Jordánsko a na seznamu památek máte více než jen Petru, nabízí se Jordan Pass. Vyřizování víza vás stejně nemine a s Jordan Pass budete mít vstup do některých památek a muzeí, včetně Petry, zdarma. Stačí jen předložit ho u vstupu do památky. Máte-li pocit, že jeden den je na návštěvu Petry málo, můžete použít Jordan Pass a další den si za 50 jordánských dinárů zakoupit klasické vstupné.

Trasa

Než se vám otevře pohled na proslulou pokladnici vytesanou do skály, budete muset ujít zhruba 700 metrů. Pokud neradi chodíte pěšky, určitě vás neminou nabídky místních obyvatel, kteří turistům ochotně poskytují své koně a osly. Pozor, často tvrdí, že jízda je součástí vstupného a na konci vás tedy může čekat vcelku nemilé překvapení. Samotná trasa ale příliš náročná není. Vede po rovině mezi soutěskami a turisté se tedy nemusí vydávat do skalních výšek. Samozřejmě je lepší vyrazit do Petry ráno, většina turistů vyráží později a slunce se ještě neopírá o skály.

Na co nezapomenout

Návštěvníci skalního města by měli zvolit vhodnou obuv, trasa je rozmanitá a místy trochu dobrodružná. Samozřejmostí je voda a malé občerstvení, přímo na místě je sice možné zakoupit obojí zmíněné, ale za trochu vyšší cenu. Pokud vám ale cestou dojde hotovost, nevadí. U většiny na pohled skromných stánků se dá platit kartou. V celém areálu jsou pak k dispozici toalety. V horkých letních měsících by se vám také mohla hodit pokrývka hlavy.Předejdete tak nepříjemným komplikacím, které by mohly večer na hotelu nastat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *