Rubriky
Cestování

Dovolená Skotsko, která místa se vyplatí navštívit?

Hledáte divokou krajinu, hluboká jezera a zajímavé památky? Zkuste vyrazit do Skotska.

Země pohledných kopců a hor, rašelinišť a whisky. Proměnlivé počasí zde není výjimkou, v jeden moment může pršet a za chvilku svítit slunce. V tomto článku dostanete tip na sedm nejlepších známých i těch měně známých míst ve Skotsku, které se vyplatí navštívit.

Edinburgh

Hlavní město Skotska se zajímavou architekturou a kulturou. Vyrážíte-li za kulturou, pak zvolte na návštěvu měsíc srpen, kdy v ulicích města probíhá vyhlášený Edinburský festival. Pokud máte rádi zajímavou architekturu, nezapomeňte navštívit palác Holyrood a Royal Mile. Mezi vyhlášená muzea patří Národní muzeum Skotska či královská loď Britannia.

Killin

Killin je malá obec na břehu jezera Tay (loch Tay). Přímo v centru obce nádherné vodopády Falls of Dochart. Přes vodopády vede starý most, který je široký sotva na jedno auto. Na břehu vodopádů se také nachází starý mlýn.

Ostrov Skye a Eilean Donan

Cestou k ostrovu Skye narazíte na fotogenický hrad, známý například jako skotské útočiště Jamese Bonda ve filmu Jeden svět nestačí. Ostrov Skye je poměrně rozlehlý a jeden den na prohlídku jeho skvostů vám rozhodně stačit nebude. Nejvyhlášenějšími přírodními památkami jsou skály The Old Man of Stoer, Quiraing nebo vysoký vodopád padající přímo do moře Kilt Rock. Krásný je také maják Neist Point na opačné straně ostrova.

Glencoe

Zelené údolí ledovcového původu je tou správnou divočinou a rájem dobrodruhů. Oblíbeným cílem jsou vrcholy Three sister, odkud se vám naskytne nezapomenutelný výhled na údolí, řeku a nespočet potůčků. Stan si zde můžete postavit kdekoliv, pokud najdete alespoň trochu suché místo. Pěší výlet do tohoto údolí ve vás zanechá vzpomínku na celý život.

Durness

Městečko na severu Skotska, které vás okouzlí krásnými plážemi. Písečné pláže jsou narušeny jednotlivými skalami, které jsou odkryté při odlivu. Příliv zde nastupuje velmi rychle, a proto je dobré si zjistit časy jeho začátku. Na jedné z pláží vytváří potok vlévající se do moře malebné zákruty v písku.

Balmoral

Zámek sloužící jako letní sídlo britské královské rodiny. Nachází se v kraji Aberdeenshire. Často zde pobývá královna Alžběta II. se svou rodinou. První, kdo začal do Balmoralu jezdit, byla její praprababička královna Viktorie. Zámek je přístupný i veřejnosti.

Navštívíte-li Skotsko, odvezete si nezapomenutelné vzpomínky a rádi se sem při nejbližší příležitosti budete vracet.


Jaké jsou možnosti parkování na letišti v Praze?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *