Rubriky
Cestování Pelmel

Ztracený hrad Rýsov a Čertův kámen

Nad obcí Provodov ve Zlínském kraji se na kopci Rýsov ve výšce 475 metrů nad mořem nachází pozůstatky dřevěného hradu a také přírodní zajímavost. Hrad pochází patrně z přelomu 13. a 14. století. Patřil vladykům z Drahan, Pernštejnům, Vojnům z Litavy, Mrakšům z Noskova. Jeho posledním majitelem byl Vilém z Pernštejna. O jeho zkázu se zasloužily česko-uherské války.

Zajímavosti o hradu

Jediným dochovaným pozůstatkem hradu je zbarvený pískovcový skalní útvar dosahující délky 16 metrů a výšky 10,5 metrů. Důkazem toho jsou vytesané otvory čtvercového tvaru, které sloužily k usazení konců trámů, na nichž se tyčila dřevěná rozhledna. Ta měla především strážní účel. Od vrcholu Čertova kamene navazovala východní hradba s palisádou.

Obdobně jako s jinými skalními útvaru v kraji se s Čertovým kamenem pojí pověst o pekelníkovi, který pojídal místním dobytek i drůbež a je původcem mnoha důlků a trhlin na povrchu kamene. Jiný zdroj hovoří o tom, že se v areálu zaniklého hradu pořádaly pobožné obřady s obětními akty. V roce 1991 byl skalní útvar prohlášený za přírodní památku.

Přístup k hradu i skalnímu útvaru

Do obce Provodov se dostanete autem, autobusem či na kole po příjezdové komunikaci od Zlína (přes Kudlov a Březůvky). Projedete kolem farmy s kanadskými borůvkami a asi jeden kilometr za ní odbočíte doprava na vedlejší cestu, která vede k rodinným domům a k louce pod Rýsovem. Nedaleko místního hřbitova je možné zaparkovat a vydat se do kopce (po zelené turistické značce) směrem ke zřícenině.

Zajímavosti v okolí

Po prohlídce Čertova kamene se můžete vydat po NS Pod Starým Světlovem a vychutnat si nádherné výhledy na krajinu z vrcholu ve výšce 542 metrů. Stezka vás dovede  k pomníku obětí 2. světové války. V jeho okolí se nachází několik zajímavých skalních útvarů a příznivci geocachingu si mohou užít pátrání po ukryté schránce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *