Rubriky
Cestování

Na víkend do Lublaně

Máte chuť někam vycestovat na víkend, ale nevíte kam, protože už jste snad všude byli? Anebo se nechcete trmácet moc daleko? Navštivte Slovinsko!

Slovinsko leží hned pod Rakouskem, tak proč si tam nezajet na víkend? Nebo můžete dokonce výlet zkombinovat s výletem do Rakouska, to už je na vás. Hlavní město Slovinska nabízí nádherné památky i přírodu. Navíc v této metropoli dojdete všude pěšky a na rozdíl od jiných měst, se vyhnete davům turistů.

Co navštívit v Lublani

Centrem města Lublaně je Prešerenovo náměstí, nazvané podle slovinského básníka France Prešerena, který má na náměstí i svou sochu. Na náměstí stojí barokní Františkánský kostel Zvěstování Panny Marie.

Lublaň leží na řece Lublaňce a tak zde najdeme mnoho významných a architektonicky krásných mostů. Určitě nevynechejte Dračí most s dračími sochami, dále se nad řekou můžete projít po Řeznickém mostě, Trojmostí nebo v noci rozsvícené Rybářské lávce.

Dominantou tyčící se nad městem je Lublaňský hrad. Na hradě můžete navštívit zvonici, kapli, muzeum a kavárnu.

Během víkendu si zajděte i do Tivoli parku, do umělecké ulice Metelkova, na hlavní tržnici, do národní galerie, muzea moderního umění a na náměstí s radnicí.

Slovinská kuchyně

V centru města najdete spousty restaurací a kaváren. Jedno z národních slovinských jídel je prý salát s pampeliškami, který jsem sice nezkoušela, ale zato jsem vyzkoušela delikátní ravioly, v této zemi totiž rádi vaří italskou kuchyni. A tak si můžete pochutnat na italských těstovinách všeho druhu nebo na pokrmech rakouského či maďarského původu. Proslulé jsou však slovinské klobásy nebo zákusky jako Prekmurska gibanica Kremšnita.

Do Lublaně i v zimě

V zimě je Lublaň obzvláště pěkná, na hlavním Prešerenově náměstí se nacházejí vánoční trhy a stánky, celé město je krásně vyzdobeno a osvíceno a podél řeky jsou bary a restaurace se zahrádkou, kde vás zahřeje oheň u stolů a kožešina na židlích, tudíž si můžete venku a v teple vychutnat výtečné svařené víno.

Do Lublaně můžete vyjet pronajatým autem i dodávkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *