Rubriky
Cestování

5 jedinečností Reykjavíku, které nesmí uniknout vaší pozornosti

Reykjavík, hlavní město Islandu, je se svými necelými 130 000 obyvateli jedním z nejmenších hlavních měst Evropy. Jeho prvenství nejnavštěvovanějších míst ostrovního státu mu ale nikdo nevezme. Může za to především poloha nedaleko jediného mezinárodního letiště na Islandu. Ale taky fakt, že i když je Reykjavík v porovnání s ostatními městy Evropy trpaslík, pořád je tu dost místa na barevné historické centrum s unikátní islandskou architekturou, moderní stavby inspirované krajinou ostrova, a dokonce tu najdete i jedinečnosti, které máte možnost navštívit jen a jen tady. Kterých 5 zajímavostí Reykjavíku určitě nesmíte vynechat?

1) Perlan

Na kopci Öskjuhlíð stojí bývalá vodárna a architektonická „perla“ zvaná Perlan. Tvoří ji šest nádrží, které spoustu let sloužily k zásobování města horkou vodou. V roce 1991 byly ozdobeny skleněnou kopulí a v roce 2017 se z budovy stalo Perlan Museum, které je dnes jednou nejnavštěvovanějších atrakcí Reykjavíku. Jeho součástí jsou „Zázraky Islandu“ („Wonders of Iceland“) – největší přírodní exhibice na Islandu. Návštěvníci se mohou projít 100metrovou ledovou jeskyní – první uměle vytvořenou na světě, spatřit ptačí útes Látrabjarg a pocítit sílu přírody, když vybuchne sopka, zemí zahýbe zemětřesení nebo se rozbouří oceán.

V Perlanu se také nachází planetárium, kde návštěvníci mohou obdivovat promítanou polární záři. To však není vše. Nahoře je zpřístupněná vyhlídka na všechny strany Perlanu.

2) Islandské falologické muzeum

Prazvláštní výstavu nabízí Islandské filologické muzeum, které jako jediné muzeum na světě vystavuje mužské orgány. Sbírka čítá na 215 falů desítek druhů savců včetně jednoho lidského naložených ve sklenicích. Najdete tu však i různé umělecké předměty vyrobené z mužských intimních partií. Kromě dekoračních dřevěných penisů jsou tu na odiv vystavené například i lampy z býčích šourků či vycházkové hole z jeleních pyjů. Dalším bizardním exponátem je sousoší 15 penisů členů islandského házenkářského týmu, které bylo zhotoveno na počest získání druhého místa na olympiádě v Pekingu.

3) Harpa

Při procházce po nábřeží podél moře s výhledem na protější horu Esja vám neunikne ani Harpa. Ke stavbě koncertní haly a konferenčního střediska se architekti nechali inspirovat islandskou čedičovou krajinou. To dalo vzniknout moderní budově, jejíž exteriér tvoří prosklené modro-žluté šestiúhelníky, která je už od roku 2011 dominantou starého přístavu i celého nábřeží Reykjavíku.

4) Kostel Hallgrímskirkja

Symbolem, dominantou a nejznámější památkou celého Reykjavíku je luteránský kostel Hallgrímskirkja, který je s výškou necelých 75 metrů druhou nejvyšší budovu Islandu. O tři metry ji převyšuje už jen Smáratorg ve vedlejším městě Kópavogur. Šedivý kostel byl dokončen v roce 1986 (stavěl se 38 let) a své jméno dostal po národním básníku a duchovním Hallgrímuru Péturssonovi. Díky své poloze v srdci města je z jeho věže dechberoucí výhled doslova na celý Reykjavík a jeho pověstné pestrobarevné střechy.

Před vchodem do kostela stojí socha islandského mořeplavce Leifura Eiríkssona, který jako první – dávno před Kryštofem Kolumbem – stanul na americkém kontinentu.

5) Pohádková architektura

To, co ale z Reykjavíku dělá tak pohádkové městečko, je jeho jedinečná architektura. Domky svému vzhledu vděčí především nepřízni počasí, která obyvatele Reykjavíku „dohnala“ k tomu chránit si domovy vlněným plechem. Celou přehlídkou těchto barevných domečků pokryté plechem se můžete kochat v historickém centru města. Hlavně pak na třídě Laugavegur, která je nejdelší nákupní ulicí Reykjavíku nabízející uvnitř domků množství obchodů s oblečením a suvenýry, informační centra, kavárny i restaurace všech kuchyní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *