Rubriky
Cestování

Město Olomouc – tipy na výlet

Moravské královské město Olomouc opravdu stojí za návštěvu, v žebříčku nejkrásnějších, leč málo známých míst je Olomouc na prvním místě! Nabízí opravdové skvosty – sloup Nejsvětější trojice je dokonce památkou UNESCO, ovšem není nutné prodírat se mezi davy turistů. Své si v tomto duchovním městě najde i dnešní člověk.

Již při příjezdu do Olomouce vaši pozornost upoutá Svatováclavská katedrála, jejíž stavba byla zahájena už v roce 1100. S výškou věže 100,65 metrů nad Olomoucí ční a řadí se mezi nevyšší stavby v republice. Olomoucké biskupství, později a dnes arcibiskupství, je dokonce druhé nejstarší v Česku, není tedy divu, kolik se v Olomouci nachází kostelů. Například u kostela svatého Mořice je vyhlídková věž, odkud je vidět na celé město, stejně tak z budovy krajského úřadu, která se nachází hned u nádraží. Je možné navštívit také radniční věž, prohlídky provozuje informační centrum.

Málokdo by si v Olomouci nechal ujít orloj. Ten byl podle tradice postaven v letech 1419 – 1422 a říká se, že jeho autor Hans Pohl ze Slezska po zhotovení orloje oslepl. Měšťané se domnívali, že podobné dílo chystá postavit ve Vídni, tak mu to znemožnili.

Na náměstí si také povšimněte souboru barokních kašen. Nejkrásnější z nich, Arionova kašna je vedle radnice.

Do kostela i do krytu, na kole i na raftu

Olomouc nabízí také inovativní služby turistům. Vedle půjčování kol, audioprůvodce, aplikace pro chytré telefony, komentované prohlídky města (a jejich dětské verze) či kostelů se jedná o projížďky historickou Olomoucí na raftu či čtyřkolce. Plavbu provozuje cestovní kancelář Peřej tours, sraz je vždy před radnicí, mikrobus vás zaveze do parku ke katedrále, odtud plujete okolo Přemyslovského paláce, botanické zahrady a kostela svatého Michala k tržnici, kde projížďka skončí.

Za zmínku také stojí prohlídky krytů civilní obrany, konají se v turistické sezóně vždy ve čtvrtek a v sobotu, vstupenky k dostání v informačním centru.

V Olomouci do muzea i korunní pevnůstky

Nabídka výstav je ve městě široká, přímo v centru je Muzeum moderního umění, u katedrály Arcidiecézní muzeum, každou neděli a první středu v měsíci je tam vstup zdarma.

Veřejnosti je otevřený také arcibiskupský palác či radnice. Bez zajímavosti není ani pozůstatek olomouckého opevnění – Korunní pevnůstka. O její historii se dozvíte právě v nově zpřístupněné expozici přímo v prachárně z 18. století.

Zelené ostrůvky ve městě

Velkou tradici má ve městě výstava dřevin, květin a zahradní architektury Flora Olomouc, která se koná vždy na jaře a v létě (v současnosti také na podzim) od roku 1958. Kromě ní se na olomouckém výstavišti pořádají také další veletrhy, např. cestovního ruchu, čokolády či gastronomie.

Parků je v Olomouci velké množství, na území města tvoří plochu asi 47 hektarů pozemků. Součástí jednoho z nich, Smetanových sadů, je také zahrada smyslů, kde je kladen důraz na čich a hmat. Jedná se zatím o třetí zahradu svého druhu v republice.

Kousek odtud se nachází také univerzitní botanická zahrada, nejstarší na Moravě. Zahrada slouží jako pomyslný ostrůvek mezi civilizací, můžete zde chvíli posedět a relaxovat. Ve středy je navíc vstup zdarma.

Důvěryhodná – léty ověřená univerzita

Olomoučané jsou náležitě pyšní na „svoji“ vysokou školu – Univerzitu Palackého. Není divu, Univerzita Palackého byla založena již v roce 1573, studuje na ní přes dvacet tisíc studentů a boduje v žebříčcích nejlepších univerzit. Studentský život je tedy v Olomouci opravdu pestrý, studenti vydávají magazíny, píšou weby nebo dokonce tvoří internetové rádio.

Neznámé olomoucké podzemí

Nepříliš známé a propagované je olomoucké podzemí, ve městě se nachází sklepy měšťanských domů, kryty civilní obrany či tzv. naslouchací chodby. „Naslouchací chodby se začaly budovat v polovině 18. století, chodilo se do nich poslouchat, jestli se protivník nesnaží prohrabat. Jsou dlouhé stovky metrů a v době protektorátu se z nich staly kryty,“ vysvětlil olomoucký patriot Vladimír Gračka, autor knihy Olomoucké podzemí. Ten je přesvědčen, že kdyby byly nejen tyto chodby zpřístupněny, vzbudilo by to zájem turistů.

Závěr v aquaparku

Pokud budete chtít po procházkách po městě oddych, můžete využít olomouckého aquaparku. Teplota vody v bazénech se různí, od 28 °C do 35 °C.

„Olomouci chybí pouze Eiffelovka a moře, jinak tu všechno máme,“ prohlásil olomoucký primátor Martin Major. A měl pravdu. V Olomouci si najde své opravdu každý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *