Rubriky
Cestování Pelmel

Pragulic – poznejte Prahu jinak

Praha není jen o památkách aneb PRAGULIC vám ukáže víc!

Procházka Prahou – romantická, že? Karlův most, Petřín, Vltava, Karlštejn…tato místa patří k evergreenům, které nemůžete minout. Že jste v Praze byli už tolikrát, že vás vůbec nic už nepřekvapí? Že znáte každou uličku, každou restauraci?

Dovolíme si oponovat – PRAGULIC vám dá na Prahu jiný pohled! NEOKOUKANÝ.

Lidé bez domova v roli průvodce a možnost vidět Prahu jinak

Do Prahy zamíří kde kdo. Pro oblíbenost hlavního města se může klidně říkat, že všechny cesty vedou ne do Říma, nýbrž do Prahy. Aby také ne. Karlův most tam stojí pořád a atmosféra historického dění se nevyvětrala. Avšak ty, kteří v Praze byli už mnohokrát – ať už poprvé sami jako objevovatelé nebo potom s kamarády a kamarády kamarádů jako průvodci, může začít hlavní město maličko nudit. A právě pro ty a pro další lidi toužící po dobrodružství je tady projekt PRAGULIC, který pomáhá lidem bez domova a zároveň nabízí možnost turistům zažít něco více. No jen si představte, že bezdomovec, který sedí na kraji lavičky se najednou zvedne a nabídne vám prohlídku Prahy. Odmítli byste ho a šli si po svém a nebo jeho nabídku přijali? Už teď říkáme, že odmítnutí by byla chyba, protože na první pohled neperspektivně vyhlížející člověk má něco, co vám chybí (a vy o tom možná ani nevíte). Má brýle, skrz které uvidíte Prahu úplně jinak a to v ní můžete být třeba po sté.

O čem PRAGULIC je?

PRAGULIC je zajímavý projekt – sociální podnik, který umožňuje případným zájemcům vidět Prahu (a nově i Olomouc a České Budějovice) očima lidí bez domova. Nabízí dvě strany mince – lidem bez domova práci a možnost realizace, zájemcům o prohlídku netradiční zážitek. Za celou dobu působnosti si PRAGULIC vytvořil tým lidí bez domova, kteří byli ochotni zajímavým způsobem vyprávět nejen o místech v Praze, nýbrž i o svých zkušenostech a o svém osobním životě. A tak se v Praze můžete dostat na místa proslulá prostitucí, můžete blíže poznat pražskou drogovou scénu, dokonce si můžete objednat nejen prohlídku, nýbrž i vyzkoušet některou ze zážitkových aktivit a třeba si i zkusit žít bez domova 24 hodin.Co myslíte, přežili byste?

Projekt PRAGULIC k Praze jistě patří a spíše než pro běžné turisty toužící po klasické pražské kráse je určen pro lidi, kteří chtějí Prahu prokouknout skrz na skrz. Teprve potom budou moci prohlašovat, že Prahu opravdu znají.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *