Rubriky
Cestování Pelmel

To nejlepší ze Skotska na jednom místě – ostrov Skye

Ostrov Skye, gaelsky An t-Eilean Sgtheanach, je největším ostrovem souostroví Vnitřní Hebridy, patřící ke Skotsku.

Ostrov je známý z mnoha filmů a zdejší scenérie se vám nesmazatelně vryjí do paměti.

Eilean Donan

Než se dostanete na ostrov, navštivte majestátní hrad Eilean Donan. Jistě si jej budete pamatovat z několika filmů. Nejznámější roli si zahrál na začátku filmu Jeden svět nestačí. Hrad omývají vody jezera Loch Alsh.

Na ostrov Skye se můžete dostat trajektem, anebo za pomoci mostu Skye Bridge postaveném v roce 1995. Hlavní turistická sezóna zde trvá od začátku května do konce září. Největším městem na ostrově je Portree. Jedná se o vhodné místo k nákupům zásob na další cestu a v případě potřeby, zde naleznete nemocnici. Samotné centrum města je tvořeno menšími domky se zajímavou místní architekturou. V nich funguje několik malebných hospůdek a kaváren. Místní obyvatelé se živí nejen turismem, ale také výrobou vyhlášené whisky a chovem dobytka. Nejznámější palírnou je na západě ostrova Talisker Distillery.

Nejkrásnějším pohořím na ostrově je Cuillin. Hradbu hor na jihu ostrova tvoří dvanáct vrcholů. Tím nejvyšším je Sgurr Alasdair, jenž dosahuje výšky 992m.n. m. Další místo, které stojí na ostrově za návštěvu, je vodopád a jezero Fairy Pools. Nachází se na řece Britlle a jedná se o zářivě modrá jezírka, které uchvátí nejednoho fotografa. Cesta sem je dlouhá asi 2,5 km a má zhruba střední obtížnost.

TIP: Velké množství silnic na ostrově, je v provedení single track road. Jedná se o úzkou silnici pro jedno auto, kde vždy po několika stech metrech najdete místo pro vyhnutí. Nechejte si tedy pro cesty po ostrově vždy dostatek času, zejména během hlavní sezóny.

Severní část ostrova

Severní část ostrova má sopečný původ a díky zajímavým skalnatým útvarům si tuto část zamilujete. Místo, které zde nezapomeňte navštívit, je hora Storr s výškou 719m n. m., a především skalní věž The Old Man of Stoer na jejím úbočí s úctyhodnou výškou 55m.

Neméně zajímavým místem je Quiraing, sopečná krajina s horami a plochami tvořenými rašeliništěm. Při pohledu zeshora uvidíte stopy po těžbě rašeliny, která se zde jako topivo používá dodnes. Vytěžený rašeliník se nechá na zdejším silném větru proschnout a tyto vyschlé čtverce se pak přikládají do hořícího krbu.

TIP: Cesta na vrchol Quiraingu je velmi snadná. Ve vesnici Staffin najdete odbočku na úzkou silničku, po které se dostanete až do sedla.

Kousek od Quiraingu můžete najít vodopád Kilt rock. Vodopád padá přes čedičové útesy přímo do moře. Za návštěvu stojí také několik hradů a zámků. Mezi ty nejznámější patří Dunvegan Castle, Knock castle nebo Duntlum Castle.

Západ slunce s přespáním na divoké pláži

Pokud chcete přenocovat na pláži a mít ten nejlepší výhled, zkuste pláže u vesničky Elgol. Zdejší kamenito-travnaté pláže nabízí krásný pohled na západ slunce. A pokud se zde v noci dobře zaposloucháte, můžete kromě vln slyšet i mořské vydry.

Na ostrově se nachází několik dobře vybavených kempů. Pokud raději dáte přednost teplé poteli a střeše nad hlavou, můžete si vybrat z velké nabídky hostelů, B&B, penzionů a několika hotelů. Hostely patří k těm nejlevnějším variantám a můžete zde očekávat společnou ložnici s koupelnou. Velice oblíbené je ubytování B&B. Jedná se o ubytování v soukromí se samostatným pokojem a snídaní. Některé pokoje mají vlastní koupelnu, jiné ji mají společnou na chodbě. Pokud se rozhodnete pro tento typ ubytování, doporučuji si jej předem zarezervovat. Zejména během hlavní sezóny.

Z ostrova Skye můžete pokračovat například na Vnější Hebridy. Z městečka Uig jezdí pravidelně trajekt na ostrovy Lewis a Harris.

 

Kam na výlet v Praze? https://www.autopujcovnavpraze.cz/cs/tips-for-sightseeing

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *