Rubriky
Cestování

Objevte kouzlo Janova hradu ukrytého v lužním lese

Zajímavou historickou památkou, která zdobí Lednicko-valtický areál je uměle postavená zřícenina loveckého zámečku. Nachází se asi tři kilometry od Lednického zámku a je obklopena lužními lesy. Rod Liechtensteinů si tuto stavbu, obdobně jako jiné, nechal postavit po vzoru jiné středověké zříceniny, aby věrohodně dokreslila atmosféru areálu zámeckého parku. Dnes se v jeho prostorách nachází zajímavá expozice s tematikou fauny a lovu.

Z historie:

Janův hrad byl postaven v letech 1807 – 1810 podle návrhu známého architekta Josepha Hardmuntha, jenž se podílel i na dalších objektech rodu Liechtensteinů v Lednicko-valtickém areálu. Byl pojmenován podle Jana Adama I. z Liechtensteina. Svým majitelům sloužil jako reprezentativní letní sídlo s možností pořádání honů, loveckých hostin a také obydlí pro knížecího hajného. Po 2. světové válce přešel do správy Národního majetkového ústavu.

Zajímavosti:

Zřícenina hradu má obdélníkový tvar a v každém jejím rohu se nachází věž odlišného tvaru. Pouze jižní věž je vystavěná na tři patra a má i balkón ve druhém patře a vyhlídku ve třetím. Zevní stranu hradu tvoří arkády s ochozy mezi jednotlivými věžemi. Čtvrtá strana hradu, jež uzavírá nádvoří je tvořená obytnou částí. Návštěvníky zaujmou také historická dubová schodiště, jež vedou přímo do Rytířského sálu.

Prohlídky:

Lovecký zámeček je přístupný v období od dubna do konce října. Prohlídkový okruh provede návštěvníky prvním patrem loveckého zámečku, seznámí je s historií objektu i rodem Liechtensteinů. Ukáže jim krásu Rytířského sálu, dvou dámských salónků a loveckých trofejí. Následně se prohlídka ubírá přes ochozy k severní a jižní věži s odpočinkovými salónky. Návštěvníci si mohou vychutnat kouzlo lužního lesa i výhledy na Starou Dyji.

Dění na hradě:

Kromě klasické prohlídky se nabízí možnost domluvit si v prostorách zříceniny také svatební obřad. Janův hrad pro tyto účely poskytuje Rytířský sál, Salonek v západní věži s kapacitou 30 osob i nádvoří. Janův hrad je také součásti vodního kanálu, jež vede od lednického zámku po řece Dyji. Příjemnou a bezpečnou plavbou od Janohradu můžete bez problémů pokračovat v prohlídce areálu. Nebo se po naučné stezce Lužní les vydat k zámecké věži v Břeclavi.

Památky v okolí:

Okolí Janova hradu je velmi bohaté na kulturní i přírodní památky. Návštěvníci se za nimi mohou vydat pěšky, na kole, autem i historickým vlakem. Kromě zámku Lednice a Minaretu se nabízí k vidění také lednické rybníky, Akvadukt, Apollónův chrám, chrám Tří Grácií a mnoho dalších. Stačí mít s sebou jen dobrou náladu, mapu a štěstí do dobré počasí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *