Rubriky
Cestování Historie

Portland, město jak z devatenáctého století s opravdu mírnou zimou

Na cestě mezi San Franciscem a Seattlem se dnes rozkládá půlmilionové město Portland.

Někdejší malá osada začala vzkvétat v devatenáctém století, pěstovaly se zde hojně růže (dlouhodobé klima je totiž opravdu přejícné). Nakonec, díky relativně malé vzdálenosti od tichomořského pobřeží a řece Columbii protékající městem by byl hřích nevybudovat tu větší přístaviště. A co zajímavého tu můžeme vidět?

Portland

Relativně nedaleko je indiánská rezervace Yakama

Portland je skutečně městem obklopeným přírodou, na západ je už jen Tichý oceán, severovýchodně se pak rozprostírá velká indiánská rezervace Yakama. Kromě lichotivé přezdívky „Město růží“ se Portlandu říkalo „Město mostů“. Skutečně, je tu hned osm velkých mostů, spojující centrum města a přilehlé čtvrti. Nejvyšší budovou je Wells Fargo Center z roku 1972, výška 166 metrů hravě překoná většinu českých staveb, i na americké poměry je to poměrně dost, pokud přihlédneme k tomu, že jde o skutečně malé město.

Portland

Najdete tu muzeum věnované historii reklamy, na místním tržišti lze navštívit o každém víkendu tržiště plné řemeslných výrobků, navštívit můžete Oregon Zoo nebo zdejší rozlehlé japonské zahrady. Pokud patříte mezi fandy vojenství, určitě vás zaujme, že v oregonském muzeu kotví slavná ponorka USS Blueback (ano, její název je odvozen od amerického slangového výrazu pro lososa).

Oregon Zoo

Navštívit nejmenší park na světě? Klidně, ale připravte se, že tu vlastně nic konkrétního neuvidíte – je to totiž kruh s průměrem něco málo přes půl metru. Mill Ends Park je ale určitě světový unikát. To Forest Park s dvaceti kilometry čtverečními je místní perlou, největším divokým parkem v celých Spojených státech amerických. Kromě Portlandu pak navštivte v USA určitě i New York, skutečnou tepnu Ameriky nebo univerzitní město Boston.

Portland

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *