Rubriky
Cestování

České Versailles pro celou rodinu

Pokud tajně toužíte po romantické Francii, ale na daleké cestování nemáte čas ani prostředky, české Versailles pro vás bude ideální volbou. Kromě toho, že v Nových Hradech můžete okusit nefalšovaný francouzský přepych si také zblízka prohlédnete jednu z mála rokokových staveb na území České republiky. A to zdaleka není vše.

Poloha

Zámek Nové Hrady leží ve východních Čechách, přibližně 14 kilometrů od známějšího města Litomyšl. Přímo u zámku se nachází i parkoviště, které je podle sezóny buď placené, nebo zcela zdarma. V okolí Nových Hradů se pak nachází další možné turistické cíle, o které můžete svou trasu rozšířit. Nabízí se nedaleké Toulovcovy maštale, již zmiňovaná Litomyšl, Muzeum dýmek v Proseči a další.

Historie zámku

Rokoková stavba pochází z let 1774-1777, tehdy byla postavena ve stylu francouzských sídel. Svým vzhledem tak připomíná proslulý francouzský Versailles či rakouský Schönbrunn. Rovněž se může chlubit tím, že si zachovala původní vzhled, a to jak v exteriéru, tak i v interiéru.

Po rozsáhlé rekonstrukci v 30. letech 20. století přišla druhá světová válka, pak následovalo neméně těžké období komunismu. Zámek byl vyvlastněn, následně se stal státním kulturním majetkem. Přesto byl ale nevhodně využíván a docházelo tak k jeho postupnému chátrání. To dosáhlo svého vrcholu v 50. letech, tehdy zde umístilivýkrmnu vepřů.

Situaci se pokusili napravit až v 80. letech 20. století, to už ale hrozilo zřícení části zámku. Roku 1992 se v restituci dostal konečně do rukou původních majitelů, zásadní pro něj je ale především rok 1997. Tehdy se Nové Hrady dostaly do rukou manželů Kučerových, kteří se o zámek pečlivě starají až do současnosti.

Prohlídka zámku

Vstup do areálu je poměrně čerstvě zpoplatněn už od samotné zámecké brány. Pokud si tedy chcete prohlédnout pouze zahradyhřebčín a exteriéry zámku, zaplatíte hned u brány 50 Kč za vstup do areálu. V rámci tohoto vstupu máte také možnost navštívit labyrint ze živého plotu, který si návštěvníci původně museli doplatit, nyní je ale součástí základního vstupu do areálu.

Dále můžete pokračovat třeba do zámecké restaurace či do cukrárny, obě se nachází přímo v areálu zámku. V cukrárně si můžete čekání na zákusek zkrátit prohlídkou starých fotografií zámku. Chcete-li navštívit interiéry zámku, budete si muset ještě připlatit.

Během letních prázdnin jsou Nové Hrady otevřené každý den, návštěvníci si však musí dát pozor v zimním období, tehdy je zámek uzavřen. Před návštěvou tedy doporučuje navštívit přímo web zámku a otevírací dobu si ověřit.

Areál zámku

Na zámku si přijde na své celá rodina. Kromě samotné prohlídky interiéru je možné zakoupit si vstupné i do dalších zámeckých objektů. Jedním z nich je Galerie klobouků za symbolické vstupné 50 Kč. Dámy a děti zde jistě potěší možnost vyzkoušet si některé exponáty „na vlastní hlavu“. Mužská část jistě uvítá možnost zavítat do Muzea motokol za 70 Kč. Výstava zaujme nejen svou rozmanitostí, ale také velikostí a pestrostí. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *