Rubriky
Rady

Chystáte se spořit svým dětem? 3 věci o stavebním spoření pro děti, které musíte znát

Při rozhodování o tom, jak finančně podpořit potomka v začátcích jeho samostatného života, se nabízí jako jedna z možností, tradiční a oblíbený produkt jménem stavební spoření.

Účelem tohoto typu spoření je dlouhodobě střádat finanční prostředky, které pak v dospělosti vašeho dítěte mohou být použity na jeho studium, bydlení, zařízení bytu, rekonstrukci bytu či domu, první auto apod. Je možné ho založit dětem až do 25 let včetně. Víte, za co všechno zaplatíte poplatek, a o kolik se váš vklad zhodnotí?

V současnosti vlastní povolení České národní banky 5 stavebních spořitelen:

Uzavření smlouvy

Smlouvu o stavebním spoření uzavírá jeden ze zákonných zástupců dítěte. Veškeré finance vložené na účet se stávají majetkem dítěte, a než dovrší 18 let, jsou za něj oprávněni jednat zákonní zástupci.

Jaký produkt vybrat?

Nabídky stavebních spoření pro děti se u jednotlivých spořitelen liší zejména procentuálním zhodnocením vkladu, výší poplatku za uzavření smlouvy a za vedení účtu.

Cílová částka – nejdříve si rozmyslete, jakou částku chcete dítěti měsíčně na spoření přispívat. Podle toho zvolte cílovou částku, tj. částku, jakou chcete za celé období uspořit.

Roční zhodnocení vkladu – pohybuje se mezi 3,2 % a 4,5 %.  Z vkladových úroků se platí 15% srážková daň.

Poplatek za uzavření smlouvy – u spoření pro děti nabízejí stavební spořitelny slevy. V závislosti na zvolené cílové částce nakonec nemusíte platit třeba vůbec nic. Setkat se můžete i s poplatkem zdarma po splnění určitých podmínek.

Poplatky za vedení účtu – ročně zaplatíte 320 až 360 Kč.

Sankce za předčasné splacení – předčasné vypovězení po určité době nabízejí některé spořitelny bez sankcí.

Kolik a jak dlouho spořit?

Výhodou stavebního spoření je státní podpora ve výši 10 % z ročního vkladu, maximálně však 2 000 Kč za rok. Měli byste tedy nastřádat alespoň 20 000 Kč ročně, abyste dosáhli na maximální podporu. Bezpečnost produktu zajišťuje pojištění vkladů i úroků až do 100 000 EUR.

Abyste nepřišli o státní podporu, musíte dodržet tzv. vázací lhůtu, která trvá 6 let. Do této lhůty smlouvu vypovědět můžete, ale kromě toho, že přijdete o státní podporu, spořitelny po vás budou chtít zaplatit sankci. Nicméně, můžete se u některých společností setkat i s nulovou sankcí po uplynutí určité doby.

Stavební spoření dětem zakládá více než 40 % rodičů. Jde o konzervativní typ spoření, bez rizika, a s jistotou zhodnocení. Díky státní podpoře se do tohoto produktu vyplatí investovat. Až budete stavební spoření pro svého potomka vybírat, porovnejte si všechny nabízené produkty. Některé spořitelny totiž nabízejí akce a bonusy, a byla by škoda jich nevyužít.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *