Rubriky
Pelmel Rady

Výcvik štěněte

S výcvikem svého malého čtyřnohého společníka byste měli začít už od prvního dne, co si jej přivezete domů. Mnoho lidí však neví jak na to a shání si informace přes internet. Zkusila jsem pro ně vybrat jen ty nejdůležitější věci a shrnout je do jednoho článku, abych všem usnadnila hledání. Výcvik je totiž něco, s čím se štěně nenarodí a je proto zcela jen na vás. Dobrý chovatel může štěně socializovat a naučit na základní věci, ale výchovu už nechávají pouze na novém majiteli. Pojďme se tedy společně podívat, jak na ty malé ďáblíky!

Naučte ho své jméno!

Velmi důležitou věcí, kterou musíte bezesporu začít trénovat už od prvního dne, je naučit štěňátko své jméno. Cílem je, aby pochopilo, že když křičíte to jedno určité slovo, tak po něm něco chcete. Stačí mu jej opakovat například při krmení nebo při hraní, kdy ho za každou reakci na něj odměňujete. Pokud za vámi přijde na zvolání jeho jména, tak už máte vyhráno. Je to velmi důležitý krok, který budete potřebovat po celý výcvik, takže ho nejde přeskočit ani nahradit.

Už od prvního dne odměňujte dobré chování

Udělal váš malý pejsek něco správně? Chová se podle vašich představ? Odměňte ho! Můžete si být jistí, že si každou pochvalu pečlivě zapamatuje a v budoucnu se bude snažit o to, dosáhnout jí znovu. Odměňovat můžete slovně, pamlskem či obojím. Důležité je, odměňovat přímo ono dobré chování. Pokud odměníte o pár sekund později, může už být pozdě a štěňátko si to může spojit s něčím jiným. Nebyli byste poté moc nadšeni, kdyby si myslelo, že bylo pochváleno za něco jiného, než jste zamýšleli. Chvalte je i při venčení a trénujte i mimo své bydliště v netradičním prostředí.

První přivolání

Je jasné, že štěně automaticky na povel „ke mně“ nepřijde, když tento povel neumí. Pusťte ho proto na volno někde v bezpečném prostředí, kde ho nebude nic rozptylovat. Malý pejsek se určitě rozběhne směrem od vás. To však není špatně, náhodou, je to to, co chceme. Pokud máte alespoň nějaký vztah, tak se začněte pomalu oddalovat. Štěňátko by se mělo zastavit a začít si uvědomovat, že vás ztrácí. Když se za vámi zpátky rozběhne, začněte okamžitě křičet povel „Ke mně“ či jiný, který si vyberete a následný příchod náležitě odměňte. Párkrát to zopakujte a budete se sami divit, jak bude pejsek reagovat už na samotný povel.  

Socializace štěněte

Další opravdu zásadní věcí je socializace. Musíte psa naučit na veškeré dění kolem, a především chování se k ostatním psům i lidem. Je proto velmi vhodné jej brát už jako malé štěně do společnosti, aby si postupně zvykalo. Je třeba ho vystavovat novým věcem a ukázat mu, že to všechno je v pořádku a nejedná se o žádné nebezpečí. Každé setkání s něčím novým musí být v první řadě pro štěně příjemné, to si zapamatujte. Pokud tuto část výchovy podceníte, v dospělosti se bude napravovat opravdu těžce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *