Rubriky
Pelmel Rady

Pořádek jednou provždy díky Marie Kondo

Každý z nás to zná, ale málokoho to baví. Pravidelný úklid je samozřejmostí každé domácnosti, ale sem tam se nám naše příbytky začnou plnit zbytečnostmi, ze kterých se akorát stávají lapače prachu. Na zdánlivě komplikovanou situaci vyzrála mladá Japonka, která svojí metodou úklidu okouzlila doslova celý svět. 

Pořádek jednou provždy díky Marii Kondo

Tato drobná žena, která pochází z Japonska a je jí 34 let, si doslova podmanila svět svým stylem uklízení. Její rady vyhledávají už i světové celebrity a vydala dokonce několik knih, které jsou jejími návody na minimalistické bydlení, které vám změní život. Nebo alespoň tak zní název jedné z jejích knih. Knihy jdou přímo na dračku, a prodané výtisky se počítají v milionech kusů! Tato roztomilá kouzelnice úklidu je minimálně v Japonsku prostě hvězda.

Kdo je Marie Kondo?

Už odmalička se zajímala o domácnost, věci spojené s uklízením a o organizování domácnosti. Díky tomu má za sebou už pěknou řádku let zkušeností, a dokáže tak poradit, co opravdu funguje, a co naopak ne. Její metoda se setkala s úspěchem a všichni klienti jsou více než spokojeni.

A v čem spočívá její tajemství?

Jak už to i v případě minimalismu bývá, důvodem je prostě jednoduchost, a tou je třídění. Podle její metody začněte oblečením, a pokračujte dál. Vždy se soustřeďte na jednu danou sekci věcí, nikdy je nemíchejte dohromady. Dejte tomu čas a vše si pečlivě rozvrhněte. V ideálním případě zkuste ale vše zvládnout na jeden zátah! Tak to alespoň radí sama Marie.

Roztřídit, osahat a vnímat

Jak už bylo zmíněno, začněte oblečením. Přeci jen, ruku na srdce, ve skříni se vám určitě povaluje spousta věcí, které jste nikdy na sobě neměli (a možná mají ještě i visačku), nebo které jste na sobě neměli už poměrně dlouho. Oblečení dejte na jednu hromadu a začněte jednotlivé kusy přebírat. Pokud vezmete do ruky tričko nebo halenku, která ve vás vyvolá pozitivní náladu nebo pocity, nechte si jí. Naopak pokud vám padne do ruky kus, na který nemáte dobré vzpomínky, nebo jsou vaše pocity čistě neutrální, nemilosrdně s ním pryč. A tak pokračujte, až budete mít přebranou celou hromadu.

Obdobně pokračujte i v případě dalších věcí. Nezapomínejte ale, že třídění by mělo vždy být dle stejné kategorie nebo povahy věci. Nikdy nemíchejte různé věci dohromady, působilo by to akorát větší chaos, a ten smyslem úklidu podle Marie Kondo rozhodně není.

Tento způsob vám vytřídí spoustu věcí, které nepotřebujete, a uvolní se vám tak doma prostor. Snažte se nepodlehnout, a nezaplnit prázdná místa novými zbytečnostmi. Až budete mít prostor pročištěn, je na řadě harmonické uskladnění zbylých věcí.

Pokud jste milovníkem minimalismu, nebo si prostě chcete jednou pro vždy udělat doma pořádek, inspirujte se Marií. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *