Rubriky
Pelmel

VITAMÍN D HRAJE V LIDSKÉM ORGANISMU KLÍČOVOU ROLI

VITAMÍN D HRAJE V LIDSKÉM ORGANISMU KLÍČOVOU ROLI, NEZAPOMEŇTE JEJ PRAVIDELNĚ DOPLŇOVAT.

Vitamín D je jedním z široké rodiny vitamínů, zajímavost spočívá v tom, že je zároveň i hormonem, což ho řadí k jedné z nejdůležitějších látek zajišťujících stabilitu organismu i dobře fungující imunitní systém. Jedná se o látku rozpustnou v tucích, proto musí být zároveň s nimi konzumován. Zvláště v letech covidové pandemie byl tento vitamín v popředí zájmu, bylo totiž zjištěno, že většina zkoumaných pacientů v nemocnicích s těžkým průběhem této nemoci měla nízkou hladinu vitamínu D. Všeobecně bylo zjištěno, že 50 % až 70 % populace trpí nedostatkem vitamínu D, a faktem je, že je toto číslo alarmující.

JAK ZÍSKÁVÁ LIDSKÝ ORGANISMUS VITAMÍN D

Z 90 % získává lidské tělo potřebnou dávku vitamínu D ze slunečního záření, ale pouze od května do září, kdy je úhel slunečních paprsků optimální pro absorpci vitamínu D pokožkou. Nejúčinnější je v době od 11 do 17 hodin, pro dodání potřebné dávky postačí pobyt na slunci v této době čtyřikrát týdně po dobu patnácti minut. Při delších expozicích je nutné používat opalovací krémy s vyšším faktorem. V ostatních měsících je třeba dodávat tento vitamín prostřednictvím doplňků stravy, vyskytuje se také v tučných rybách, jako je makrela, sardinka, sleď nebo losos, ve vaječném žloutku a játrech, v letních měsících v mléce a másle.

DENNÍ DÁVKA VITAMÍNU D

Dříve byla doporučená denní dávka 600 IU (mezinárodních jednotek), později bylo prokázáno, že dávka musí  být vyšší, rozmezí se pohybuje od 1 000 IU (25 mikrogramů) do 2 000 IU podle věku a zdravotního stavu, u dětí je to 400 IU, které je nejlépe podávat v kapkách.

FORMY VITAMÍNU D

Vitamín D se vyskytuje ve dvou formách: vitamín D2 (ergokarciferol), vyskytuje se v tučných rybách, žloutku, v létě v mléce. Druhou formou je vitamín D3 (cholekalciferol), který je získáván ze slunečních paprsků, jeho výskyt byl zjištěn i v houbách. Obě formy jsou stejně účinné a jsou v organismu zpracovány na D – kalcitriol.

VÝZNAM VITAMÍNU D PRO LIDSKÝ ORGANISMUS

Vitamín D ovlivňuje zásadním způsobem metabolismus kostí a pohybového aparátu, zasahuje také do velkého množství regulačních pochodů na buněčné úrovni, je významnou signální látkou, ovlivňuje v těle 36 orgánů a tkání a několik set genů. Díky svým silným protizánětlivým účinkům při pravidelném dodávání do organismu je prevencí zánětlivých stavů, které jsou všeobecně považovány, pokud nejsou včas léčeny, za prekarcenózy, předstadium onkologických onemocnění. Vitamín D navyšuje pohotovost imunitního systému, je prevencí určitých druhů onkologických onemocnění a ovlivňuje i činnost nervové sestavy, při jeho nedostatku dochází k depresívním stavům, poslední výzkumy zmiňují také vznik demence. Při stárnutí organismu je třeba dodávat do organismu vyšší dávky, protože se hůře vstřebává, stejně jako u lidí nemocných cukrovkou.

CO JE DŮLEŽITÉ VĚDĚT O VSTŘEBÁVÁNÍ VITAMÍNU D

Tento vitamín potřebuje pro své správné vstřebání a zabudování do lidského organismu nejen přítomnost tuků, ale také vitamínu K 2. Ideální dobou pro jeho doplnění je večer, přes noc je v těle dokonale zpracován a zabudován na vazebná místa.

CO ZPŮSOBUJE NEDOSTATEK VITAMÍNU D V ORGANISMU

V první řadě vytvoření prozánětlivého prostředí, které je živnou půdou pro vznik zánětů všeho druhu. Nízká hladinu v organismu tako způsobuje osteoporózu – řídnutí kostí, prudké výkyvy nálad, roztroušenou sklerózu, pokles mentálních schopností, zhoršení celkového zdravotního stavu, pokles imunity. U dětí způsobuje jeho nízká hladina vyšší lámavost kostí, zpomalení růstu, ale také deprese a celkově zpomalený vývoj.

CO ZPŮSOBUJE ENZYM NAGALÁZA V SOUVISLOSTI S VITAMÍNEM D

Nagaláza je protein vyskytující se v krevní plazmě, je vytvářen nádorovými buňkami, některými bakteriemi a viry a špatnou zprávou je, že má schopnost vypnout imunitu tak, že složitým mechanismem deglykolyzuje vitamín D a odpojí jeho vazebná místa v buňkách. Dochází k deficitu vitamínu D v organismu a vzniku celého spektra civilizačních onemocnění. proto je velmi důležité všechny virové a antibakteriální infekce důkladně doléčit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *