Rubriky
Pelmel Rady

Medvědí česnek – vše od sběru až po jeho použití

Začátek jara je jako stvořený pro sběr medvědího česneku, který býval dlouhou dobu opomíjen, avšak nyní je častým důvodem, proč lidé vyráží do přírody. Je to jeden z prvních jarních životabudičů u nás, jehož listy nás po dlouhé zimě opravdu postaví na nohy.

Kde a kdy ho najít a na co si dát pozor?

Medvědí česnek v přírodě roste v lužních listnatých lesích, podél potůčků či řek. Co se týká jeho doby výskytu, tak vyrůstá časně zjara, poté vykvete a jeho nadzemní část odumře. Avšak dobu, kdy medvědí česnek roste, nelze určit přesně, jelikož se jeho doba výskytu liší na každém místě.

Pozor! Tato bylina bývá často zaměňována s listy konvalinky, která je na rozdíl od medvědího česneku jedovatá. Jak tedy právě medvědí česnek poznáte?

1. Promněte list zlehka mezi prsty a přivoňte. Pokud Vás opojí vůně česneku, našli jste!

2. Dále je možné tyto 2 jmenované rostliny odlišit dle vzhledu, a to především dle květu a listů. Květy konvalinky mají svoji výraznou, typickou vůni, kdy medvědí česnek voní po česneku a květenství je ve tvaru koule.

Listy konvalinky rostou vždy 2 proti sobě, avšak u medvědího česneku listy vyrůstají samostatně přímo ze země.

Další pozornost je třeba věnovat lokalitě, kde medvědí česnek budete sbírat. Ona bylina není sice chráněná, avšak v mnoha případech se vyskytuje v místech, která jsou přírodní rezervací či národní přírodní rezervací, kde ji trhat nelze!

Čím je medvědí česnek tak výjimečný?

Listy medvědího česneku se sbírají po dobou 2 měsíců, kdy je jejich síla největší a kdy obsahují nejvíce vitamínů a účinných látek. Tyto látky upravují vysoký krevní tlak, regulují hladinu cholesterolu v krvi, posilují organismus a paměť a dále napomáhají při léčbě kašle, angín, průjmů a různých mykóz.

Avšak pozor, pokud jste alergičtí na allicin, či máte problémy s žaludkem a žlučníkem.

Jak medvědí česnek uchovávat?

Jelikož medvědí česnek roste krátkou dobu, a to pouze v jarním období, je vhodné si udělat zásoby i na zimní období, kdy tělo potřebuje podstatně více vitamínů, než v ostatních obdobích. Nejlepší formou uchování této bylinky je výroba pesta, které vydrží v lednici dokonce do další sezóny.

Dalšími možnostmi pro vytvoření zásob je zamrazení či výroba bylinkového másla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *