Rubriky
Pelmel

Dá se pivo používat místo iontového nápoje?

Chmelový mok jménem pivo zcela jistě není třeba žádnému Čechovi blíže představovat. Jeho nahořklou příchuť mnoho z nás ochutnalo už v dětství, kdy nám dal ze své sklenice „cucnout“ tatínek. Na chuť jsme mu přišli ale až v pubertě. Tehdy byl počet čárek na našem účtu přímo úměrný obdivu, který jsme coby zdatní pijani vyvolávali u spolužáků. Pivo máme zkrátka rádi. Je ale pravda, že je zlatavý mok nejen chutný, ale i zdravý? A že se hodí i k doplňování tekutin po sportovním výkonu?

Dobrá zpráva! Střídmé pití piva má podle lékařů skutečně blahodárné účinky na lidský organismus. Pivo obsahuje totiž mimo jiné cenné látky i draslík a hořčík, tedy látky nezbytné ke správné funkci všech orgánů v těle. 

Za umírněnou konzumaci lékaři považují dávku půl až litr piva denně pro muže a 0,3 až 0,4 litru nápoje pro ženy. Při větší konzumaci však hrozí různé obtíže, například může dojít k rozvoji závislosti. Pivo je také zapovězeno všem, jimž alkohol zakázal lékař. (Kvůli obsahu cukrů je nevhodné například pro „cukrovkáře“.)

Pivo místo „ionťáku“?

Pivo má mnoho výhod i jako nápoj pro sportovce. Protože obsahuje 92 procent vody, dobře tlumí žízeň. Cukry v něm rozpuštěné představují zase rychle dostupný zdroj energie. Místo iontového nápoje ho však lékaři nedoporučují. Při fyzické námaze by měl za hodinu člověk vypít více tekutiny, než je doporučená denní dávka piva. 

Alkohol v něm obsažený sice působí relaxačním účinkem, zároveň však snižuje postřeh, přesnost a reakční dobu. A to je při sportu problém. A pivo po zátěži? Počkejte s ním. Nejdřív si raději dejte vhodný výživový suplement podle typu zátěže a pivínko až později. Tělo totiž při odbourávání zplodin metabolismu kupodivu neupřednostní laktát a další metabolity vzniklé po sportovní zátěži, ale alkohol. Játra se tedy přednostně „zabývají“ alkoholem. Doba regenerace se tedy výrazně prodlouží.

Proč vědci pivo milují

Zlatavý mok představuje pro badatele výzvu. Účinky pití piva na různé procesy v lidském těle jsou prověřovány v mnoha různých výzkumech po celém světě. A výsledky jsou povzbudivé! Například podle Angličana Jonathana Powella obsahuje pivo přírodní silikon, který posiluje kosti a brání tím osteoporóze. 

Rakouský vědec Manfred Wanzl zase v pivu objevil látky, které snižují riziko vzniku Alzheimerovy nemoci. Podle Norberta Franka z univerzity v německém Heidelbergu chmel působí jako účinná látka proti vzniku rakovinných nádorů. Profesor Arne Astrup z dánské Kodaně na grafech dokazoval, že lehké popíjení piva a také jiných kvašených nápojů oddaluje nebezpečí infarktu tím, že snižuje srážlivost krve. 

Španělská lékařka Ascensión Marcosová prezentovala svůj výzkum, v němž dokázala, že látky obsažené v pivu dokonce posilují imunitu. Český vědec z Ústavu klinické biochemie a hematologie Lékařské fakulty UK v Plzni Jaroslav Racek zkoumal
skupinu devadesáti mužů ve věku od 30 do 60 let, kteří během jednoho měsíce vypili každý den 0,833 litru dvanáctistupňového ležáku. 

Z výsledků studie jednoznačně vyplynulo, že rozumné pití piva potlačuje rozvoj cévních chorob způsobených usazováním tukových látek v cévách a důležitých orgánech, především v srdci a mozku.

Je pravda ,že pivo dělá hezká těla?

Doby, kdy byl „pivní pupek“ znakem dobře situovaného blahobytného pána, jsou dávno pryč. Každý muž se dnes chce pyšnit plochým břichem do co nejvyššího věku. Je však při vzniku povislého pupku na vině jen pivo? Litr světlého piva obsahuje 335 kalorií. To odpovídá jednomu rohlíku. 

Pokud se však neovládneme a nezůstaneme jen u jednoho litru, kalorie pochopitelně naskakují. Hořká příchuť navíc podporuje trávení a zvyšuje chuť na tučné a kalorické potraviny. Alkohol zároveň oslabuje pevnou vůli a člověk toho sní víc, než by si dopřál s „čistou hlavou“.

Závěr mnoha vědeckých je však jednoznačný a většinu Čechů potěší. Pokud se budeme v pití krotit, může nám pivo jedině prospět. Přejme si tedy, aby naše národní „na zdraví!“ bylo skutečně pravým přípitkem na zdraví. Zdá se, že máme šanci.

Netradiční piva

V poslední době na trhu najdete piva svrchně kvašená, ovocná, netradiční.

Z ovocných piv třeba ananasové, višňové, malinové, borůvkové, meruňkové, jahodové, hruškové, zázvorové…Podíl ovoce v pivu tvoří až 20 procent.

Z netradičních piv je to třeb White stout – pivo s dubovými chipsy, které jsou naložené ve 12-leté Metaxe. Případně Rezavý bobr – pivo s pomerančovou kůrou „Curaçao“, zázvorem, hrozinkami a koriandrem
Nebo tzv. Štrůdl – pivo s hruškou, jablkem, hřebíčkem a skořicí.

Nesbíhají se vám sliny?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *