Rubriky
Pelmel Rady

Náušnice pro miminko: 3 věci, které by neměly uniknout vaší pozornosti

Už se těšíte, že vaše mimko bude nosit náušničky, ale nejste si jistí, jaká je vhodná doba na propíchnutí? A nebude to miminko moc bolet? Je lepší propíchnutí oušek nebo nastřelení prvních náušnic? Všechny otázky, které máte na srdci, vám zodpoví náš článek.

Novorozenec neumí bolest dostatečně projevit

Není tomu tolik let, kdy bylo běžné propichovat ouška novorozencům ještě v porodnici. Mnozí se domnívali, že je to ideální čas, protože miminko bolest necítí. Modernější výzkumy však ukázaly, že to není pravda. Čerstvě narozené miminko bolest opravdu vnímá, jen ji neumí projevit dostatečně intenzivně, aby nám to z výrazu jeho tváře bylo na první pohled zřetelné.

Propíchnutí oušek je zastaralá metoda

Možná jste ve věku, kdy vám dětská lékařka píchala uši jehlou, ale to už si pravděpodobně ani nevybavíte. Byl to běžný postup a možná si řeknete, když jsem to přežila já, proč by to nezvládlo moje dítě. Pravdou ale je, že nastřelení prvních náušnic je mnohem bezpečnější. Při vpichu jehlou je potřeba jehlu vytáhnout a poté teprve nasadit náušnice. U nastřelení se nastřelují přímo náušnice, proto zbytečná manipulace odpadá, a tím se i snižuje pravděpodobnost zanesení dírky bakteriemi a následnému hnisání. K tomu však občas může dojít i tak – to má však snadné řešení. Obvykle vám lékaři doporučí hojivou mast, která se miminkům na ouška natírá.

TIP: Zjistěte, jak vybrat první náušnice pro miminko

Proč propíchnutí oušek neoddalovat

Ideální věk, kdy vzít holčičku (nebo chlapečka) na propíchnutí oušek je okolo třetího měsíce. Má to hned dva důvody. Je to obvykle doba, kdy už má miminko za sebou očkování proti tetanu a zároveň ještě tolik nehýbe ručičkama, takže nehrozí, že by si za náušnice tahalo a tak si akorát prodlužovalo hojení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *