Rubriky
Cestování

Dovolená v Barceloně

V Evropě najdete spoustu míst, kde můžete strávit aktivní dovolenou, kulturu i odpočinek u moře.

A právě Barcelona takovým místem je. Na své si přijdou jak milovníci sportu a přírody, tak i nadšenci do umění či plážový povaleči. Město je velmi atraktivní, a přitom cenově dostupné. Pokud se uskromníte, najdete hostel v centru již od pěti set korun za noc. O to víc vám pak zbyde na objevování tajů Barcelony a španělské kuchyně.

Město Gaudího

Barcelona jednoznačně patří na „bucket list“ každého milovníka umění a architektury. Mezi mistrovská díla Gaudího tvorby patří městský park Güell, vystavěný na počátku 20. století, který měl původně sloužit jako zahradní město podle anglického vzoru. Výstavba se však nikdy nedokončila a od roku 1926 sloužil jako městský park. Dnes patří k hlavním atrakcím Barcelony a denně do něj zavítají stovky turistů. A není se čemu divit. Vstoupit do Güell parku je totiž, jako vstoupit do říše pohádek. Domy připomínají perníkové chaloupky a sloupy, stropy i lavičky tu hrají všemi barvami. Mozaikou lemované cestičky vás zavedou ke krásné terase, ze které se můžete kochat pohledem na sluncem zalitou Barcelonu a třpytící se moře na obzoru. Vstupenka vás vyjde na €7,50 a je lepší si ji zarezervovat alespoň týden dopředu. Vyberete si konkrétní datum a čas, ve kterém vás do parku pustí. Čas strávený v parku není omezený, ovšem jakmile místo opustíte, nemůžete se vrátit zpět.

Symbolem katalánské metropole však zůstává Gaudího chrám Sagrada Família. Stavba začala v roce 1882 a pokračuje dodnes. Mistrovské dílo ve vás dokáže vyvolat pocit malosti. Vysoké monumentální věže, detailně zdobené arkády a majestátní okna vás přímo uchvátí. Navíc pokud budete mít štěstí a protlačíte se davy turistů, odvezete si opravdu krásné fotky z dovolené.
Dalšími Gaudího díly jsou domy Casa Batlló a Casa Milá. Skuteční nadšenci si mohou za prohlídku interiéru připlatit (€15), většině ovšem postačí pohled zvenku. Casa Batlló je inspirována legendami o dracích, proto střecha připomíná dračí hřbet a balkony zase kosti jeho obětí.
Barcelona se také pyšní extravagantní moderní architekturou a uměním. Skleněné budovy nevšedních tvarů či abstraktní sochy mladých umělců můžete najít po celém městě.

Barriga llena, corazón contento

Plný žaludek, šťastné srdce – praví španělské přísloví. Španělé jsou tomuto pořekadlu opravdu věrní a jídlo je nedílnou součástí jejich životů. Místní kuchyni byste tedy určitě neměli opominout. Ulice La Rambla vám v tomto rozhodně pomůže. Nachází se zde spousta tradičních i mezinárodních restaurací. Přes den si zajděte na denní menu. To se skládá z malého předkrmu tapas a paelly – hlavního chodu. Porce jsou královské a jedno menu stojí €8 – €12.

Až budete míjet pekařství, zastavte se pro populární churros s čokoládou, které si nejlépe vychutnáte s ranní kávou. Večer si užijete na terase jednoho z mnoha barcelonských barů u tradičního španělského piva Cruzcampo. K pití samozřejmě patří chuťovky, proto nezapomeňte také na tapas. Na stůl vám přinesou talíř plný sýrů, jednohubek či oliv. Záleží jen na vašem výběru.

Rozhodně byste neměli odjíždět ze Španělska, aniž byste ochutnali proslulou Sangrii. Koktejl z hořkého červeného vína, sodovky a ovoce vám zpříjemní, jak pobyt na pláži, tak i večer v tapas baru.

Doprava po Barceloně

Barcelona se může pochlubit komplexním systémem městské dopravy. Využít můžete jak autobusy, tak síť metra. Základní nepřestupnou jízdenkou je tzv. Single ticket.  Koupíte ho v automatech za €2.20 a využít ho můžete na městské autobusy TMB nebo metro. Single ticket nemůžete ovšem použít na metro z/na letiště. V tomto případě si musíte pořídit speciální jízdenku za €4.60 (jedna jízda) nebo zpáteční za €9.20, jenž platí po dobu patnácti dnů.

Pokud plánujete cestovat po Barceloně každý den, pak je výhodnější si pořídit kartu Hola BCN. Jízdenka je přestupní a můžete si vybrat z několika variant:

2 dny – €15.00
3 dny – €22.00
4 dny – €28.50
5 dní – €35.00

Tyto jízdenky se vyplatí pouze pokud cestujete po městě několikrát denně a na delší vzdálenosti. Výhodou ovšem je, že tyto jízdenky jsou platné i pro cestu metrem na letiště.

 

Doprava na letiště v Praze: https://www.autopujcovnavpraze.cz/cs/airport-transfers

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *