Rubriky
Cestování Pelmel

Nejlepší místa pro kempování v ČR

Česko je rájem trampů, oblíbené destinace díky svým rozsáhlým lesním oblastem, které vás zvou na pěší turistiku nebo cykloturistiku, fantastická jezera, ve kterých můžete plavat nebo plavit se na lodích a krajinu nízkého pohoří s mnoha horolezeckými oblastmi. Přestože táboření mimo kemp není oficiálně povolen, můžete si užívat přírody naplno. 

Kempování mimo hranice oficiálního kempu je možné v určitých chráněných oblastech, ale bez stanu a bez ohně. Dále je možné spát na jednom místě po dobu jedné noci. Nemůžete založit tábor. Rozdělávání ohně je rovněž zakázáno a musíte odstranit všechny odpadky. Přečtěte si nejprve pravidla oblasti, kterou chcete navštívit. Většinou se nacházejí v atraktivních turistických místech v srdci přírody, kde je možnost přírodního koupání, houbaření nebo rybaření, a také v místech s mnoha cyklistickými a turistickými terény. Pro mnoho lidí je kemp součástí jejich životního stylu. Přitahuje pro blízký kontakt s přírodou, aktivitami pro děti, poznávání jiných lidí nebo svobodou cestování. Kempování je způsob, jak si užít aktivity s vaším spřízněným člověkem. V dnešní době nabízejí kempy spoustu služeb, jak si zpříjemnit užít pobyt a to i s malými dětmi. Většinu táborů najdete v jižních Čechách, v blízkosti Prahy nebo na Šumavě. Naopak relativně málo z nich se nachází v Plzeňském kraji nebo na střední Moravě, ale i tam je možné zůstat v srdci přírody.

Jižní Čechy a Šumava

Zde najdete nespočet rybníků a kempů. Nejoblíbenější je vodní nádrž Lipno, kde najdete bohatou nabídku vodních sportů. Lipno je také největší kemp v regionu. Tady si to užijí také milovníci turistiky a cyklistiky, protože okolí Lipna nabízí stovky turistických a cyklistických tras. Na místě je k dispozici také řada sportovních aktivit. Je zde také mnoho historických památek, například Český Krumlov, který je jedním ze světového kulturního dědictví UNESCO.

Šumava je díky svým přírodním podmínkám jednou z nejoblíbenějších turistických oblastí v České republice. Kromě tradičních možností turistiky, cykloturistiky, agroturistiky nebo cestovního ruchu zaměřených na poznávání historických zajímavostí a tradic, je zde také velká nabídka dalších forem rekreace, jako je rybaření a oblíbená aktivita – houbaření.

Pokud jste připraveni vyzkoušet něco jiného, ​​tento kemp nabízí kajuty umístěné přímo na vodě nebo tzv. treehouse umístěný v korunách stromů. To vše můžete vidět u Dobčických rybníčků. Každý bungalov je vybaven vlastními kamny s varnou plochou, toaletou a prostorem pro grilování. Není zde žádná elektřina ani horká voda, ale chatky mají ruční pumpu uvnitř chatky. Každá chatička má vlastní ohniště s grilem.

Kemp Branná leží přímo u řeky Vltavy v malebné oblasti, která je známá svým raftingem a kanoistikou. I když si můžete přivézt svůj vlastní stan a postavit kdekoli v kempu o rozloze 30 000 metrů čtverečních, můžete také přijít s prázdnou rukou a pronajmout si příjemné místo na spaní. Kemp nabízí izolované, vyhřívané chatky a TeePee. Dobře udržované zařízení, kde se nacházejí stánky s jídlem a restaurace, dětská hřiště a půjčovnu lodí, jsou ideálním místem pro odpočinek i zábavu.

Jižní Morava

Jednou z nejoblíbenějších a nejatraktivnějších oblastí jižní Moravy, kde najdete místo pro kempování, je Vranovská přehrada. Také pro milovníky pěší turistiky a cykloturistiky jsou zajímavá místa, kde lze využít i značené stezky Národním parkem Podyjí, které sahá až k rakouskému území. V historii můžete navštívit také Vranovský hrad nebo Bítovský hrad. Druhou známou turistickou oblastí jižní Moravy je Pálava, která je díky vínu známá. Jedná se o nejteplejší a téměř nejsušší oblast v České republice. Přehrada Nové Mlýny nabízí nejen možnosti koupání, ale i mnoho druhů vodních sportů. Také zde jsou některé historické památky, kam můžete vyrazit na výlet do známého Lednicko-valtického areálu, který je na seznamu světového dědictví UNESCO.

Východní Čechy

Tato oblast je výjimečná díky několika vodním nádržím s mnoha kempy. Jedním z nich je tábor u přehrady Seč nebo vodní nádrže Rozkoš nedaleko České Skalice. Východní Čechy se v poslední době staly velmi atraktivní pro návštěvníky z České republiky, ale i ze zahraničí. Nabízí mnoho příležitostí k plavání, vodním sportům, turistice a cyklistice.

Střední Čechy

Kemp Matyáš se nachází méně než 30 minut vlakem z centra Prahy, nabízí přímý přístup k magické přírodě a navíc možnost vyrazit do města za nočním životem nebo kulturou. Přivezte si vlastní stan nebo si pronajměte chatku, pak si vyjděte a užijte si mnoho možností tábora, mezi které patří velký letní bar, plavecký bazén, molo, kde můžete podniknout výlet lodí do Prahy, možnost pronajmout si vlastní šlapadla nebo kolo. Restaurace je samozřejmostí a využití tenisového kurtu zpříjemní váš pobyt, a dokonce i na velkém pódiu, kde byste mohli vidět příležitostnou živou kapelu nebo show.

Máchovo jezero

Krajina kolem Máchova jezera je od nepaměti oblíbená mezi návštěvníky. Nenechte si ujít tuto romantickou atmosféru, tajemné rokle, mimořádné skalní útvary, a především obrovskou vodní hladinu. To jsou hlavní atrakce této oblasti. Návštěvníci mohou strávit den nejen na pláži u jezera, ale mohou navštívit i mnoho přírodních a kulturních památek – například zříceniny středověkých hradů – Bezděz, Houska, úžasný Kokořín nebo Lemberk. Okolí je navíc obklopeno hustou sítí cyklostezek a turistických tras, takže si můžete vybrat, která aktivita je pro vás lepší.

Severní Čechy

Kemp Safari je navržen tak, aby vypadal jako safari tábory, které byste našli v Africe. Důvod je jedinečný, nachází se uvnitř zoo. To samozřejmě znamená nerušené výhledy na všechny druhy zvířat. Vyhlídky se dívají přímo do oblasti, kde se nacházejí africká zvířata. Mezi další možnosti kempování patří pronájem prostorného afrického safari stanu nebo pronájem bungalovu. Pokud si přivezete svůj vlastní stan nebo karavan, budete moct kempovat hned za hranicemi zoo, ale kdokoli, kdo zůstane alespoň dvě noci, dostane zdarma vstupenky do zoo. Psi jsou vítáni ve všech částech tábora, včetně samotné zoo.

Západní Čechy

Největší vodní plochu obklopenou kempy v západních Čechách najdete nedaleko Chomutova u vodní přehrady Nechranice. Ráj pro rybáře, a sportovní nadšence určitě zaujmou i aktivity jako tenisový kurt, plážový volejbal, stolní tenis. Ubytování v chatkách se samostatným sociálním zařízením jsou samozřejmostí, stejně jako možnost vlastního stanu či karavanu. Chaty jsou vzdálené 150 metrů od břehu přehrady. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *