Rubriky
Cestování

Tipy na výlety v Praze a okolí

Tři tipy na osvědčené výlety v Praze

Podzim je tu a i když je občas sychravý, nezůstávejte doma a vyrazte se svými blízkými na procházku. Máme tu pro Vás tři typy na zajímavé výlety v Praze.

Sídlo českých knížat

Nechte na sebe dýchnout historickou atmosféru Vyšehradu a pokochejte se jedním z nejzajímavějších výhledů na panorama Prahy. Vyšehrad byl původně hradištěm českých knížat, ale také prvního českého krále Vratislava II. Nebyl opomenut ani v našich pověstech. K nejznámějším patří pověst o Libuši a Přemyslu Oráčovi nebo o Horymírovi a jeho statečném koni Šemíkovi. Historie Vyšehradu je velice rozmanitá: v roce 1420 byl vypálen husity, v 17. století byl přestavěn na vojenskou pevnost a kasárna tu byla až do roku 1911.

V současné době tu můžete navštívit například nejstarší pražskou rotundu sv. Martina, chrám sv. Petra a Pavla nebo české národní pohřebiště Slavín. Navštívit můžete také kasematy, chodby renesančního opevnění. Vyšehradské kasematy slouží také jako depositář soch z Karlova mostu. Na Vyšehrad můžete vyrazit nejen ze stanice metra C Vyšehrad, ale také z tramvajové zastávky Výtoň (linky 18 a 24).

Pražské soutěsky

Máte-li chuť na chvíli opustit město, zkuste vyrazit do Divoké Šárky. Nejlepší je vyrazit z tramvajové zastávky Divoká Šárka (linky 20 a 26). Odtud sestoupíte do soutěsky jménem Džbán. Cestou minete koupaliště a skálu jménem Dívčí skok, ke které se váže pověst o Ctiradovi a Šárce. O kousek dál se nachází výletní restaurace.

Autor:Tato fotografie je vlastním dílem, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5057494

Dáte-li se po proudu Šáreckého potoka, po chvíli se objeví před vámi historická památka Čertův mlýn. Dále můžete pokračovat směrem na Tichou Šárku a usedlost Jenerálku. Cesta vede okolo nádrže Džbán až k Šáreckému hradišti, které zaniklo v 9. století. Odtud se můžete vrátit zpět na tramvaj. Druhou možností je vyrazit od Jenerálky ulicí V Šáreckém údolí až dolů do Podbaby. Odtud můžete zakončit okruh autobusem do Dejvic, anebo se můžete přeplavit na druhou stranu Vltavy k zoologické zahradě.

Po proudu Vltavy

Neradi chodíte? Zkuste vzít kolečkové brusle nebo kolo a vyrazte po proudu Vltavy. Od Trojského mostu vede cyklostezka okolo Trojského zámečku, zoologické zahrady a psího útulku v Troji.

Ze Zámků a Podhoří, ke kterým vás cyklostezka dovede, se můžete vrátit autobusem 236 zpět. Avšak pokud ještě máte energii, dojeďte do Klecánek nebo dokonce až do Řeže. V Řeži můžete přejít po mostě přes Vltavu a dojet zpět do Prahy vlakem.

Cestou se vám nabídnou pěkné pohledy na okolní skály a řeku. Okolí cyklostezky nabízí hned několik příležitostí k občerstvení. Až do Klecánek je terén vhodný i pro kolečkové brusle. Cesta je mírná a zvětší části po rovině.

Na co tedy ještě čekáte?

Další tipy kam na výlet v Praze a okolí, respektive v Česku, najdete tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *