Rubriky
Cestování

Tři místa na Třebíčsku, které byste neměli minout

1. Pro milovníky architektury – historické jádro Třebíče

Třebíč může být na své historické jádro oprávněná hrdá. Za návštěvu zde totiž rozhodně stojí hned několik zajímavých míst a historických pamětihodností. Přímo na Karlově náměstí upoutá i neznalce architektury renesanční Malovaný dům s nepřehlédnutelnou fasádou. O kousek dál přes řeku se nalézá židovská čtvrť, tvoří ji malebné úzké uličky s kočičími hlavami, které jsou lemovanými dobře zachovalými dobovými domky. Nechybí ani dvě synagogy. Odtud je to pak již nedaleko k vůbec nejvýznamnější dominantě města, kterou je rozsáhlý zámecký areál včetně impozantní baziliky sv. Prokopa.

2. Pro milovníky přírody – Mohelenská hadcová step

Kouzelný zážitek ve všech ročních obdobích skýtá unikátní přírodní rezervace u Mohelna v jihovýchodním cípu Třebíčska. Budete si zde připadat jako o mnoho kilometrů jižněji, neobvyklou podmanivou scenérii tvoří travnatá step se zakrslými pokroucenými borovicemi a meandr řeky Jihlavy v hlubokém údolí. O exotický vzhled zdejší krajiny se zasloužilo především skalní podloží tvořené hadcovou horninou, která je chudá na živiny, to ještě umocňuje podnebí chudé na srážky. Zcela právem je Mohelenská hadcová step jedním z nejcennějších přírodních míst v celé Evropě.

3. Pro milovníky piva – Dalešický pivovar

Pro unavené turisty je osvěžující zastávkou Dalešický pivovar. S malými pivovary se v poslední době takřka roztrhl pytel. Ten v Dalešicích se může pochlubit několik staletí dlouho historií a navíc je něčím výjimečný. Natáčel se zde totiž slavný film Postřižiny, právě v areálu zdejšího pivovaru se odehrává slavná scéna, ve které šplhá sládkova žena na komín. Onen „filmový“ komín v Dalešicích doposud můžete spatřit. Není divu, že o návštěvníky zde není nouze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *