Rubriky
Cestování

Ostrov divů – Santorini

Ostrov Théra neboli Santorini je jeden z nejznámější ostrovů Řecka.

Především kvůli nezaměnitelnému pohledu na bílé domy, modré střechy a všudy přítomné moře. Jedná se o ostrov v Egejském moři. Nachází se mezi Krétou a Athénami. Jeho rozloha není příliš velká. Jestliže si půjčíte auto jste schopni ostrov během jednoho dne objet. Žije zde zhruba 15 000 lidí. Ovšem když je turistická sezóna na ostrově je plno. Toto místo je vlastně obrovský kráter, který vznikl po výbuchu sopky zhruba 1500 let před Kristem. Následky výbuchy ovlivnily i spousty okolních ostrovů.

Příjezd na Santorini

Na tento ostrov jsou dvě cesty. Ta první je letadlem na místní letiště. Pokud se pro tuto variantu rozhodnete, počítejte s tím, že musíte přestupovat v Athénách. Duhou možností je trajekt, ten jede několikrát za den z Athén i z Kréty (cesta trvá zhruba na 4-6 hodin). Ovšem příjezd trajektem na Santorini stojí za to, prakticky vplujete do kráteru. Jakmile vystoupíte z lodi, budou se vás všichni snažit nalákat na „levnou“ cestu taxíkem. Pokud nechcete dávat tolik peněz za taxi, nebo nemáte domluvené hotelové auto, jsou hned v přístavu autobusy, které vás za cca 2,20 euro vyvezou do hlavního města Fira, odkud pak jezdí další autobusy, kam potřebujete.  Autobusy doporučuji cestovat po ostrově, jezdí často a dostanete se za krátkou dobu, kam potřebujete. Ovšem pokud rádi řídíte, půjčte si určitě auto nebo čtyřkolku. Nebudete na nic vázáni a všechno si budete moct prohlédnout v klidu.

Nejdůležitější místo, kam každý, kdo zavítá na Santorini musí zajet, je město Oia. Je to město známé ze všech fotografií, město ve skále, kde většiny hotelů a penzionů, které tady jsou mají neuvěřitelný výhled na moře. Domy jsou bílé, najdete tu větrné mlýny i modré střechy a ten výhled je opravdu neuvěřitelný. Jediný problém je tu s turisty. Přes sezónu i mimo ni, se v ulicích nejde prakticky pohybovat, všude jste neseni davem a na pěknou fotku si musíte počkat. Určitě si zde počkej i na západ slunce! Pokud sem pojedete autobusem, počítejte s tím, že si musíte vystát řadu. Autobusy večer jsou narvané.

Santorini

Podobně jako Oia stojí za večerní procházku i město Fira, jde o podobně koncipované město se dvěma nádhernými kostely. A rozhodně neuděláte chybu, když si jeden podvečer zajdete i sem.

Většina hotelů nabízí vlastní pláž s lehátky, kde můžete trávit parné řecké dny, ovšem jsou tu i další neuvěřitelné pláže, které stojí za to vidět, takže se nebojte pláže střídat a objet jich co nejvíce. Nepřestane vás udivovat černý a červený písek a hory všude kolem. Osobně můžu doporučit Red Beach a Perivolos.

Jestliže nejste typ na válení se u moře a raději poznáváte kouzlo jiného státu, tak neváhejte vyrazit trajektem na okolní ostrovy. Cesta netrvá dlouho a můžete poznat další část řeckých ostrovů, kterých je několik tisíc. Santorini se nachází v souostroví Kyklady, takže kousek od tohoto ostrova můžete zajet na Mykónos – ostrov větrných mlýnů, Milos, Paros nebo Ios. Všechny ostrovy stojí za návštěvu, takže nemůžete udělat chybu, když zvolíte jakýkoliv.

Ubytování na Santorini se může pohybovat v řádech tisíců, pokud chcete bydle přímo na kráteru s výhledem na moře, ale seženete apartmány i za 50 euro na noc pro 4 lidi. Záleží na vašich prioritách. Jestliže vám nevadí bydlet dál od pláží i od měst a docházet pár minut na autobus nebojte se hledat a sáhnout po levném řešení. Pokud však chcete relaxovat a mít to na pláž pár metrů, ostrov nabízí spoustu letních letovisek se vším komfortem.

Ceny jídla tu nejsou vyšší než na ostatních ostrovech a řecká kuchyně je vyhlášená. Jestliže tedy budete v Řecku, ať už na Santorini nebo jinde, ochutnejte vyhlášený gyros v pitě (cena 2,80-3,50), musaku nebo souvlaki. Poté nezapomeňte na řeckou siestu u kávy a kousku baklavy. Budete najednou jak v jiném světě, bez stresu a bez spěchu! Tak krásnou dovolenou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *