Rubriky
Rady

Proč a jak správně investovat do zlata

Zlato je celosvětově velice mocný kov. Zlato je uchovatel hodnoty a investice je většinou nutná v dlouhodobém časovém údobí.

Ano, stavební spoření nebo penzijní připojištění je také rozumnou investicí. Rozumné je ale mít správné investiční portfolio a zlaté investiční slitky a mince uchovávají hodnotu majetku (ochrana před inflací), diverzifikují portfolio, dlouhodobě zhodnocují vložené prostředky.

AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA INVESTICE DO ZLATA

Již od středověku má zlato nesmírnou hodnotu. Tuhle hodnotu si dokázalo udržet až do dnešních časů. Přesto i u zlata vidíme relativně velké výkyvy v hodnotě. Za tyto turbulence často mohou některé silné ekonomiky. Pokud se zbrzdí ekonomický růst, ovlivní to poptávku po zlatě. To následně ovlivní cenu a hodnotu zlata.

PROČ TEDY DO ZLATA INVESTOVAT

Investicí do zlata diverzifikujeme své portfólio investicí, což je v dnešní době určitě potřebné. Investováním peněz do jednoho druhu aktiva je poměrně riskantní. Investovat bychom měli minimálně do 3 druhů aktiv. První možností jsou nejčastěji cenné papíry, dále se nám ale nabízí například nemovitosti a třetí využitelnou složkou je movitý majetek. Právě do movitého majetku patří ono zlato, popřípadě jiné cenné kovy. Investicí do zlata se tedy chráníme před rizikem poklesu některého z typů aktiv. Pokles nás samozřejmě zasáhne, rozhodně ale kvůli tomu nepřijdeme na mizinu.

ZLATÉ SLITKY A MINCE JSOU OSVOBOZENÉ OD DPH

To je další výhoda, proč do zlata investovat. Investičním zlatem mohou být i mince, jejichž parametry zákon rovněž stanovuje.

JISTÍ SI VŠAK NEMŮŽEME BÝT NIKDE

Jistotu nezískáme nikde. Jestliže se například rozhodneme šetřit peníze, není moudré je uchovávat v podobě klasických bankovek. Peníze jsou poměrně nejistým typem aktiv. Zato zlato je na uchovávání finanční hodnoty poměrně ideální. Před pár lety cena zlata rostla rapidním tempem. Díky tomu jsme si investicí do zlata mohli přilepšit. Dnes se hodnota zlata ustálila a investicí do něj si již příliš nevyděláme (alespoň v následujících měsících). Budoucí hodnotu zlata však nikdo předpovědět nedokáže a můžeme pouze spekulovat. Je možné, že cena zlata začne zase stoupat, zůstane stálá, nebo se začne propadat.

INVESTICE DO ZLATA – MOJE ZKUŠENOSTI

Já sám mám část peněz uložené ve zlatě už cca 10 let, výkyvy ceny nesleduji, občas se podívám, jaká je výkupní cena zlata za 1 gram a přijde mi, že to je cca stejné, ale opakuji, nesleduji to pravidelně. Investice do zlata se vyplatí skutečně v dlouhodobém horizontu, kdy máte jistotu v případě ekonomické krize (zlato bude mít hodnotu vždy, u peněz to platit nemusí), případně zlato použijete v důchodovém věku či mezigeneračně. Neinvestuji ale do mincí nebo medailí, jen do cihel různé gramáže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *