Rubriky
Pelmel Rady

7 skvělých potravin, které Vám pomohou zrychlit metabolismus

Stále přemýšlíte nad tím, proč nemůžete zhubnout, i když jste vyzkoušeli již téměř vše? Možná je Vaším problémem Váš metabolismus. Díky němu dokáže naše tělo efektivněji a rychleji spalovat tuky. Na trhu se nachází spoustu produktů, které slibují zrychlení spalování tuků, které jsou ovšem velmi často opravdu drahé a nemusí být funkční. Proto se tedy zaměřme na potraviny, která máte jistě doma a ani netušíte o tom, jak účinné mohou být. 

1) Kofein

Pokud jste milovníkem kávy, můžete se radovat, jelikož kofein jedním z hlavních prvků, díky kterým se nám může zrychlit metabolismus. Kofein je schopný stimulovat, neboli povzbudit náš organismus a díky tomu se urychlí i naše spalování. Kofein má i spoustu dalších výhod, jako například to, že podporuje soustředění, předchází vzniku cukrovky, či napomáhá rychlejší regeneraci. Ovšem s kofeinem to také nepřehánějte, jelikož si můžete narušit spánek, či si na kávě vybudovat závislost.

2) Zelený čaj

Jistě je Vám známo, že zelený čaj obsahuje také kofein, neboli tein. Hlavní ovšem je to, že zelený čaj obsahuje látku EGCG, neboli Epigallocatechin galát, která má velký vliv na spalování tuků. Tato látka se také v Číně používá k řízení hladin hormonůŠálek zeleného čaje je nelepší vypít hned po ránu. Díky blahodárným účinkům zeleného čaje ho můžete najít ve spoustě výživových doplňků určených k hubnutí. 

3) Ryby

Ryby jsou bohatým zdrojem bílkovin, které přispívají k tvorbě svalové hmoty a ta v dostatečném množství přispívá také ke spalování tuků. Nejlepší je losos, který mimo jiné obsahuje také dokosahexaenovou kyselinu, která zamezuje tvorbě nových tukových buněk. Dále jsou vhodné například sardinky, či tuňák. Nezapomínejte tedy ryby do jídelníčku přidávat alespoň dvakrát týdně.

4) Zázvor

Na blahodárné účinky zázvoru přišla Čínská medicína již před několika tisíc lety. Štiplavá chuť zázvoru zahřívá náš organismus. díky tomu se nastartuje naše spalování, trávení v žaludku i ve střevech a díky tomu zrychluje náš metabolismus. Byl také proveden výzkum, který ukazuje, že po vypití teplé vody s dvěma gramy zázvorového prášku můžete spálit o 43 kalorií více, než po vypití čisté teplé vody.

5) Bílkoviny

Potraviny bohaté na bílkoviny též zrychlují náš metabolismus. jelikož naše tělo potřebuje více energie k tomu, aby je strávilo. Mimo jiné také přispívají ke stavbě svalové hmoty a jak je známo, čím více má tělo svalů, tím rychlejší má člověk metabolismus. Bílkoviny nás také udrží syté po delší dobu, takže nám zabraňují ve zbytečném přejídání. Proto tedy mějte v každém pokrmu například maso, vejce, mléčné výrobky, semena a ořechy. 

6) Chilli papričky a koření

Jistě je Vám známo, že chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, která dokáže kompletně zahřát naše tělo, rozproudit naši krev a zrychlit metabolismus. Chilli papričky mají tedy velmi podobný účinek jako výše zmiňovaný zázvor. Jistě jste již viděli reklamu na produkty, které slibují rychlejší hubnutí a jsou postavené právě na obsahu chilli. Také pomáhá přidání kajenského pepře do jídla. Tento efekt se může vztahovat zejména na lidi, kteří nejsou zvyklí konzumovat ostré pokrmy. 

7) Luštěniny 

Luštěniny jsou také velmi bohatým zdrojem bílkovin, o jejichž důležitosti jsme se mohli dočíst již výše. Patří mezi ně hrách, čočka, fazole, cizrna, či sója. Konzumaci luštěnin můžete ocenit především v tom případě, jestliže jste vegetariáni. Některé druhy luštěnin mají například větší podíl bílkovin než hovězí maso. Z minerálních látek obsahují vápník, hořčík, draslík, či železo. Pokud máte problém s nadýmáním po konzumaci luštěnin, den před vařením je namočte ve vodě a tu pak slijte. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *