Rubriky
Auto Rady

Výměna tlumičů

Co vlastně tlumič dělá? Tlumič tlumí síly, které vznikající při jízdě od závěsů kol. Dnes se používají plyno-kapalinové tlumiče, kdy nad olejem je ještě náplň dusíku.

Pokud máte opotřebeny tlumiče, výměna je celkem jednoduchá (samozřejmě jak u kterého vozu, neberte to jako univerzální návod). Vždy se musí měnit nejméně oba tlumiče na jedné nápravě.

Pokud jezdíte po kvalitních silnicích, někdy i po 100 tisících najetých kilometrech nepoznáte sníženou účinnost. Životnost tlumičů se pohybuje od 20 000 do cca 120 000 km dle typu auta a „kvality řidiče“.

Kupujete ojeté auto? Jak poznáte na první pohled opotřebení tlumičů? Symptomy jsou např. nepravidelně sjeté pneumatiky, na rampě se dá poznat, zda z tlumiče neuniká olej, zda není poškozen mechanicky… Při jízdě poznáte sníženou účinnost tlumičů když se vůz za jízdy rozhoupe a trvá dlouho, než se uklidní. Nejlépe to poznáte, když je automobil plně zatížen. V zatáčce poznáte neúčinné tlumiče tak, že auto vyskakuje ze zvolené stopy.

Opravdu jednoduchý návod na výměnu:

Zvedněte a zajistěte vozidlo, sundejte zadní kola(budeme měnit zadní tlumiče), nápravu pod tlumičem podložte zvedákem. Demontujte šrouby a tlumič vyjměte. Z tlumiče demontujte horní uložení s dorazem a prachovkou. Horní uložení s příslušenstvím dejte na nový tlumič a tlumič namontujte zpět, nasaďte kolo a to samé udělejte u druhé nápravy.
Servis tlumičů děláme pravidelně pro půjčovnu aut Vladvi a Autopůjčovnu OneTwoGo.

Vozový park pro servis.

Na toto video se raději nedívejte

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *