Rubriky
Rady

Co proti vším?

Bojujeme proti vším

Není pravdou, že se veš dětská vyskytuje pouze u lidí, kteří zanedbávají hygienu.

Úplně vyhubit tyto malé potvůrky se nikdy nepodaří, protože se hrozně rychle množí. Proto nesmíme podcenit situaci, když se vši objeví třeba u našich potomků. Jak je ale zachytit včas? Samozřejmě pomůže, když budete pravidelně dětem prohlížet vlasy. Vajíčka vší, takzvané hnidy, nejčastěji najdete na okrajích vlasové oblasti, především na týle a ušním boltci. Jelikož jsou vajíčka přilepeny na vlasy velice pevně, tak se jich pouhým vyčesáváním nezbavíte. Z hnid se za 8 – 10 dní líhnou larvy, které jsou podobné dospělým vším. Už v období larev jsou schopny bodat. Po trojím svlékání se nymfa promění v dospělou veš. Dospělá veš žije přibližně měsíc, za který je schopna naklást několik desítek hnid. Proto je důležité zasáhnout co možná nejdříve.

Že má dítě vši, poznáte, když si stěžuje neustále na svědění ve vlasech. Když se podíváte do vlasů, uvidíte šedobílé oválné hnidy. Dost se podobají lupům. Pokud se chcete zbavit vší, pomůžou vám kvalitní přípravky, které zklidní kožní projevy a spolehlivě zlikvidují vši i jejich vajíčka. Po prvním použití přípravku je nutné po osmi dnech kúru zopakovat. Kromě vlasů je také potřeba dezinfikovat oděvy a hřebeny.

Jelikož účinnost dostupných prostředků se snižuje(Paranit fungoval špatně, údajně vši jsou dnes tak zmutované, že začínají být rezistentní), rozhodli jsme se použít šampon pro psy, viz fotka níže a ten fungoval skvěle. Ale jestli je comme il faut jeho použití u lidí nedokáži říci…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *