Rubriky
Pelmel Rady

Co je to faktoring a jak jeho pomocí financovat vaši firmu?

Fakturační faktoring nabízí podnikům způsob, jak přeměnit své pohledávky na rychlou hotovost – za poplatek. Fakturační faktoring umožňuje majitelům podniků půjčovat si proti jejich nezaplaceným fakturám. Na jakém principu funguje faktoring a vyplatí se pro financování vaší firmy?

Tato možnost financování může být užitečná pro podniky, které se obvykle nekvalifikují ke konvenčnímu financování, jako je bankovní půjčka. Nicméně vezměte na vědomí, že fakturační faktoring je dražší než jiné možnosti financování.

V následujícím článku se zaměříme na to, co je to faktoring, jaké jsou jeho výhody i nevýhody a zda se majitelům podniků tento způsob alternativního financování vyplatí.

Co je to fakturační faktoring?

Fakturační faktoring je druh financování, který umožňuje majitelům firem dostat zaplaceno rychleji na fakturách za práci, kterou již vykonali. I když faktoring není ideální pro všechna odvětví a je dražší než jiné typy financování, je to skvělá volba pro mnoho majitelů firem v určitých odvětvích nebo s určitými úvěrovými profily, které je nekvalifikují k tradičním bankovním půjčkám.

Fakturační faktoring je důležitý, protože nabízí rychlé financování pro podniky, které se kvalifikují. V těchto případech můžete díky spolupráci s faktoringovou společností efektivně prodat neproplacené faktury od vašich klientů a přesunout tak svá rizika na faktoringovou společnost. Je to právě faktoringová společnost, která následně nese rizika spjatá s možností, že váš klient zaplatí pozdě nebo že fakturu nezaplatí vůbec.

Fakturační faktoring je tedy nástroj pro financování podnikání, který nabízí rychlejší financování než mnoho jiných typů úvěrů. Faktoring také usnadňuje majitelům podniků s nepříznivým úvěrovým skóre získání finančních prostředků, neboť úvěr vlastníka podniku není ve skutečnosti důležitý – důležitá je bonita jeho klientů.

V návaznosti na výše uvedené znaky faktoringu je tento způsob alternativního financování zvláště rozšířen v odvětvích, která se nehodí pro konvenční řešení financování. Mezi taková odvětví patří následující podniky:

  • Logistické společnosti
  • Personální společnosti
  • Konzultanti
  • Advokáti

Na jakém principu funguje fakturační faktoring?

Pro faktoring jsou způsobilé pouze společnosti, které fakturují klientům za svou práci. Níže naleznete proces fakturačního faktoringu krok za krokem:

  • Proces faktoringu tedy začíná tím, že vaše firma vykonává práci pro klienta.
  • Po dokončení práce fakturujete klientovi.
  • Pokud se rozhodnete, že potřebujete hotovost rychleji, než vám klient obvykle platí, můžete požádat faktoringovou společnost.
  • Poté, co je vaše firma schválena pro spolupráci s faktoringovou společností, identifikujete jednotlivé faktury, na které si chcete půjčit. Faktoringová společnost poté klienta prověří, aby se ujistila, že má silnou historii placení faktur.
  • Pokud faktoringová společnost fakturu schválí, přiřadíte fakturu faktoringové společnosti. Faktoringová společnost pak vašemu podnikání poskytne zálohu na část peněz, které vám klient dluží na faktuře (obvykle 80 % až 90 %).
  • Jakmile obdržíte zálohu na fakturu, můžete peníze použít, jak chcete – například na rozšíření výroby, vybavení nebo výplaty.
  • Faktoringová společnost přebírá odpovědnost za vyzvednutí faktury a poté, co váš klient uhradí celou fakturu, faktoringová společnost vám zašle zbývající prostředky, které vám náleží po odečtení úroků a dalších poplatků.

Tip: Máte-li potíže přimět některé klienty k platbám, zvažte spolupráci se společností zabývající se fakturovým faktoringem za účelem zlepšení inkasa plateb.

Jaký je rozdíl mezi fakturačním faktoringem a fakturačním financováním?

Fakturační financování a faktoring jsou si sice podobné, nicméně mají i několik klíčových rozdílů. Abyste mohli využívat fakturační financování, musíte o něj zažádat u věřitele a získat od něj souhlas s půjčkou na základě určitých faktur. Poté můžete získat zálohu na částku, kterou vám klient dluží. Pokud však používáte fakturační financování, vaše firma je stále odpovědná za inkaso na faktuře. Jakmile tak učiníte, použijete platbu ke splacení půjčky plus úroků a poplatků. Po splacení půjčky si možná budete moci půjčit oproti jiným fakturám. Na druhé straně fakturačním faktoringem efektivně prodáváte faktury faktoringové společnosti.

Níže naleznete některé další klíčové rozdíly mezi faktoring em a fakturačním financováním:

  • Význam úvěru: Při fakturačním financování je hlavním hlediskem bonita vašeho podniku. Ve faktoring u je daleko důležitější kredit vašich klientů.
  • Zodpovědnost za inkasa: Faktoring ové společnosti shromažďují faktury, které jim přidělíte, a předávají veškeré další výnosy vaší firmě. Při financování fakturací inkasujete na fakturách a výtěžek použijete na splacení půjčky.
  • Opětovné půjčování: Při financování na fakturu obvykle musíte své půjčky splatit, než si znovu půjčíte. Ve faktoringu můžete obvykle zohlednit jakékoli schválené faktury zaslané klientským společnostem bez ohledu na nesplacené úvěry vaší firmy.

Takže zatímco faktoring vám obvykle umožňuje půjčit si proti jakýmkoli neuhrazeným fakturám, které jste poslali schváleným klientům, fakturační financování má proces upisování mnohem více podobný konvenčním úvěrovým produktům.

Na kolik vás vyjde fakturační faktoring?

Faktoring faktur je jedním z jednodušších typů financování, na který se podniky mohou kvalifikovat, a firmám umožňuje získat hotovost velmi rychle – mnohem rychleji, než většina klientů platí své faktury. Hlavní nevýhodou však je, že faktoring je jednou z nejdražších dostupných forem financování podnikání.

Za co všechno platíte v případě fakturačního faktoringu:

  • Sazby záloh: I když se nejedná o přímé náklady, většina faktoringových společností vám poskytne zálohy pouze do výše 80 % nebo 90 % hodnoty vašich faktur. Faktoringová společnost drží zbytek v rezervě, dokud váš klient nezaplatí fakturu, a následně od zbytku odečte úroky a poplatky.
  • Úrok: Úrokové sazby faktoringových společností se obvykle pohybují od 0,5 % do 4 % měsíčně, což je mnohem více než úrokové sazby konvenčního financování poskytovaného bankami, úvěrovými společnostmi a dalšími finančními institucemi.
  • Poplatek za pozdní platbu: Faktoringové společnosti vám mohou účtovat poplatek, pokud jeden z vašich klientů zaplatí fakturu až po její splatnosti.
  • Poplatky za vrácený šek: Pokud jeden z vašich klientů zaplatí faktoringové společnosti, ale jeho šek nebude proplacen, může vám faktoringová společnost účtovat pokutu.
  • Poplatky za bankovní převody: Některé faktoringové společnosti účtují poplatky za zpracování bankovních převodů, ať už když vám rozdělují zálohy, nebo přijímají platby od vašich klientů.

Náklady na faktoring mohou být mnohem vyšší než u jiných typů financování. Často existují způsoby, jak snížit náklady, ale ty se liší podle faktoringové společnosti. Například dlužníci v určitých odvětvích (jako je zdravotnictví) mohou získat nižší úrokové sazby než ostatní. Můžete také ušetřit, pokud budete platby vyřizovat elektronicky. Samozřejmě čím dříve vaši klienti zaplatí faktury, tím nižší budou vaše poplatky.

Jaké jsou výhody a nevýhody fakturačního faktoringu

Třebaže má používání faktoringu jako formy obchodního financování několik výhod, rovněž s ním jsou spojeny určité nevýhody. Na základě těchto výhod a nevýhod je faktoring pro některé podniky v určitých odvětvích ideální a pro jiné naopak představuje špatné řešení.

Výhody fakturačního faktoringu

  • Rychlý proces schválení žádosti: Na rozdíl od konvenčního financování zahrnuje fakturový faktoring více prověřování vašich klientů než vašeho vlastního podnikání. K tomuto způsobu financování se tak klasifikují i žadatelé s nepříznivým úvěrovým skóre.
  • Přenos odpovědnosti za inkaso: Pokud své faktury fakturujete, nejste již odpovědní za inkaso plateb – to řeší faktoringová společnost.
  • Opětovné snadné půjčování: Při fakturačním faktoringu často nemusíte čekat na zaplacení předchozích faktur, než budete fakturovat další.
  • Alternativa k běžnému úvěru: Pokud máte špatný úvěr a nemůžete získat schválení pro jiná řešení podnikatelských úvěrů, často můžete své faktury zohlednit, abyste pomohli růstu svého podnikání nebo pokryli provozní náklady.
  • Rychlé financování: Faktoring vám v některých případech umožňuje získat hotovost již druhý den, místo abyste čekali 30 nebo více dní, než vám vaši klienti zaplatí.

Nevýhody fakturačního faktoringu

  • Omezená způsobilost: Na faktoring se mohou kvalifikovat pouze podniky, které fakturují svým klientům.
  • Požadavek na bonitu klienta: Zatímco majitelé firem se špatnou úvěrovou bonitou obvykle nemají potíže s tímto typem financování, musíte mít bonitní klienty, abyste mohli faktury zohlednit.
  • Nízké zálohové sazby: Faktoringové společnosti vám zálohují pouze 80 % až 90 % částky, kterou fakturujete svému klientovi.
  • Vysoké úrokové sazby: Faktoringové společnosti si účtují přibližně 1 % až 4 % měsíčně, což je přibližně stejně jako úroky z používání kreditních karet a mnohem vyšší než úroky z jiných typů podnikatelských úvěrů.
  • Dodatečné poplatky: Faktoringové společnosti často účtují dodatečné poplatky za úkony, jako jsou bankovní převody, vrácené šeky a pozdní inkasa, a to ačkoliv nemáte možnost zajistit včasnou platbu od svého klienta poté, co jeho fakturu postoupíte faktoringové společnosti.

Tento poslední bod stojí za zdůraznění, protože když fakturujete, fakticky ji prodáte faktoringové společnosti a vzdáváte se jakéhokoli práva inkasovat platbu sami. I když nemůžete zajistit proplacení faktury, úrok, který platíte, se odvíjí od toho, jak dlouho vašemu klientovi trvá úhrada faktury.

Na co si dát pozor při výběru faktoringové společnosti

Stejně jako ostatní věřitelé, na trhu se setkáte s nejrůznějšími faktoringovými společnostmi. Každá z nich má své vlastní silné stránky a omezení, stejně jako speciality. Pokud si myslíte, že faktoring může být dobrým způsobem, jak vám pomoci s financováním vašeho podnikání, zvažte při výběru vhodného věřitele následující faktory:

  • Specialita odvětví: Většina faktoringových společností se specializuje na jedno nebo více odvětví nebo na určité velikosti podniků. Najděte si takovou, která rozumí vašemu oboru a vašim potřebám.
  • Nízké úrokové sazby: Úroky na faktoring mohou být velmi vysoké, proto se ujistěte, že rozumíte sazbám, které si vaše potenciální faktoringová společnost účtuje ve srovnání s jejími konkurenty.
  • Vysoká sazba záloh: Faktoringové společnosti omezují, kolik zálohy vypůjčí v poměru k velikosti faktury. Spolupracujte s faktoringovou společností, která vám umožní získat co nejvíce peněz co nejdříve.
  • Online správa faktur: Dobré faktoringové společnosti mají online platformy, na kterých se můžete přihlásit, abyste zkontrolovali stav faktur, které jste fakturovali, a zasílali nové faktury do faktoringu.
  • Dodatečné poplatků: Ujistěte se, že vás nezaskočí další neočekávané poplatky.
  • Rychlé financování: Faktoringové společnosti by vám měly umožnit přístup k vaší hotovosti během jednoho nebo dvou dnů.
  • Snadný proces obnovy: Jakmile bude schválena vaše spolupráce s faktoringovou společností a ta schválí jednoho z vašich klientů, měl by být proces faktoringu dalších faktur rychlý a snadný.

Sečteno, podtrženo

Fakturační faktoring je rychlá a snadná forma obchodního financování pro určité společnosti. Zatímco faktoring zahrnuje vyšší úrok než mnoho jiných typů obchodního financování, správná faktoringová společnost může být skvělým partnerem, který vám poskytne rychlý přístup k hotovosti za neproplacené faktury, kterou jste již vyfakturovali, což vám pomůže dále provozovat a rozvíjet vaši společnost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *