Rubriky
Pelmel

Buďte úspěšní – je to jen v naší mysli

Cítíte se někdy méněcenní, neúspěšní a ve srovnání s jinými lidmi naprosto nešikovní? Pravděpodobně jste takoví jen ve vlastní hlavě. Možná by vám jen stačilo přehodnotit pohled na svět. Nejste na sebe náhodou příliš přísní? Nekladete na sebe zbytečně vysoké nároky? Neporovnáváte se náhodou s lidmi, kteří jsou úplně jiní než vy?

To, co v tomto článku píšu, nejsou jen prázdné fráze vyčtené na pofiderních internetových stránkách. Všechno mám odzkoušeno a zažito na vlastní kůži. Od mala bojuji se sebekritikou. Sama na sobě vidím, že se v tomto ohledu postupně zlepšuji, přesto mi však blízcí přátelé občas tvrdí, že jsem na sebe přehnaně náročná. Mám před sebou ještě dlouhou náročnou cestu.

Jsme jedineční!

V první řadě je třeba si uvědomit, že je každý člověk jedinečný. Má vlohy pro jiné činnosti, odlišné rodinné zázemí a různé osobní vlastnosti. Proto není možné, abychom všichni dosahovali stejných výsledků.

Představme si dva čtvrťáky, Honzíka a Pepíka. Honzík každé odpoledne vypočítá několik příkladů, přesto dostane na vysvědčení z matematiky trojku. Pepík dostane jedničku, i když se doma vůbec nepřipravuje. Úspěch mu zajišťuje nadprůměrné IQ a větší matematické nadání. Honzík je smutný, chtěl by hezčí známky. Trápí se však zbytečně. S Pepíkem mají rozdílné předpoklady pro matematiku, nemohou se srovnávat.

O úspěšných lidech nevíme všechno

Pravděpodobně se shodneme, že by měl být Honzík pyšný, že se vzorně připravuje a nebrat při tom ohled na známky ostatních dětí. Nechybujete ale občas stejně jako Honzík? Přiznám se, že já ano. Nezáleží na tom, jak jsem dobrá. Vždycky najdu někoho, komu nesahám ani po kotníky a cítím se kvůli tomu méněcenná.

Je třeba mít na paměti, že o druhém člověku nevíme všechno. Možná, že v jednom směru mimořádně vyniká, ale v jiných je podprůměrný. Nebo třeba k dosažení výsledků obětuje hodně času.

Nedávno jsem viděla krátkou reportáž o moderní gymnastice. Dvanáctiletá sportovkyně v ní líčila, jak často trénuje. Napočítala jsem během týdne dvacet hodin tvrdé dřiny! Další čas ji zabere cesta do tělocvičny a domů, chodí na závody a v neposlední řadě samozřejmě do školy. Kdy se učí na písemky, kdy chodí s kamarády na hřiště a kdy si třeba čte? Získává medaile, ale nemá čas na běžný život. Podobně na tom budou i další mimořádně úspěšní lidé. Obdiv si určitě zaslouží, ale je to opravdu hodné závidění?

Já v ničem extra nevynikám, přesto jsem dost produktivní. Chodím do práce a studuji. Mám řadu různorodých koníčků. Projevuji se v různých uměleckých směrech, ráda sportuji, chodím po horách, miluji knihy, zvířata, dobrovolně se učím cizí jazyky. Není přece možné, abych za rok přečetla sto padesát knih jako jiní knihomolové, k tomu několikrát za měsíc koncertovala a co tři dny zaběhla půl maraton!

S ostatními bychom se vůbec neměli porovnávat. Můžeme se jimi maximálně inspirovat. Mít je jako vzor, který nám pomůže se zdokonalovat.

Radujte se i z maličkostí

Hodnoťte se bez ohledu na ostatní. Sledujte jen vlastní pokroky. Klidně si průběžně zapisujte své výsledky a radujte se ze zlepšení. Nebojte se říct: „Jsem fakt dobrá!“ nebo „Dokázal jsem to!“.

Chvalte se bouřlivě i za malý krůček ku předu. Chyby nebo špatné výsledky přejděte naopak s klidem. Netrestejte se za ně, i kdyby se jednalo o něco závažnějšího. Uvědomte si, že chybovat je lidské. Raději si ze situace vezměte ponaučení a buďte příště opatrnější.

Oceňte druhé

Nehodnoťte ani ostatní podle sebe. Možná máte těžké zkoušky na vysoké škole, jste ve stresu a někdo mladší se vám pochlubí, že úspěšně odmaturoval. „To nic není! Maturita je fraška!“ chce se vám křičet. Maturant si to ovšem nemyslí, zkouška dospělosti pro něho byla náročná a její složení vnímá jako velký úspěch. Řekněte mu raději: „To je super, gratuluji!“, ať si myslíte, co si myslíte. Vy přece také nechcete, aby vám někdo shazoval výkony!

Změňte myšlení, změní se všechno

Zkuste si vzít tento článek k srdci. Jakmile změníte smyšlení o svých úspěších, začne se vám dařit lépe. Prožívejte své pokroky naplno, nabije vás to dobrou náladou. A s tou, jak známo, se přece všechno zvládá mnohem snadněji!

pozitivní myšlenky pro každý den

https://www.facebook.com/kaja.pise/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *