Rubriky
Historie

Nejhorší pandemie historie

Aktuálním tématem číslo jedna ve světě je jednoznačně pandemie koronavirusu. Koronavirus však není první pandemií, která lidstvo potkala. Které pandemie byly v minulosti ty nejhorší?

5. Epidemie neštovic (Antonius)

Smrtící epidemie 2. století získala název dle tehdejšího římského císaře. Epicentrum neštovic se nacházelo na území dnešní Itálie a dle odhadů bylo nakaženo 20 milionů obyvatel, z nichž 5 milionů zemřelo.

4. Morová epidemie 19. století

Poslední z morových epidemií se odehrála na území Asie v druhé polovině 19. století. Mor tehdy zasáhl především území Číny, odkud se následně rozšířil do Indie a vyžádal si 10 milionů obětí na lidských životech.

3. Justiniánský mor

Mor 6. až 7. století pojmenovaný podle Justiniána I. měl dle historických pramenů za následek okolo 25 až 50 milionů obětí. Jako první se mor objevil na území dnešní Etiopie, odkud se dále šířil skrze Egypt a Mezopotámii až do jižní části starého kontinentu. Mor měl za následek zkázu některých tehdejších kulturních center, které po konci epidemii zůstaly již neosídleny a plynutím času zchátraly. 

2. Španělská chřipka

Poslední z velkých epidemií se odehrála před 100 lety po 1. světové válce. Ačkoliv je název zavádějící, chřipka nebyla zavlečena ze Španělska, jak by se mohlo zdát, nýbrž z území Asie, odkud ji s největší pravděpodobností dotáhli vracející se vojáci spolu s ptactvem. Tato smrtící epidemie postihla okolo 500 milionů osob, z nichž zemřelo 10 až 20 %. 

1. Černá smrt

Nejničivější morová rána vůbec postihla ve 14. století Evropu a Asii. Mor má původ na území střední Asie, odkud byl zavlečen do Evropy za pomoci sicilských obchodníků. Oblast Sicílie byla tehdy centrem námořního obchodu a není tak divu, že mor se začal šířit velice rychle. Na černou smrt zemřela třetina celkové evropské populace a v souhrnu kolem 75 milionů lidí na celém světě.  

1 komentář u „Nejhorší pandemie historie“

Koronavirus doma v Česku

COVID-19 , Čínský virus je jako SARS.
Teoretické pojednání o příčinách šíření koronaviru. Pokus o ekonomickou stabilizaci, či nadvládu USA nad světem.
Počty nakažených v jednotlivých obcích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *