Rubriky
Historie Politika

Stojí naše civilizace nad propastí?

Těch pár vět, které tady napíši, jsou obavy „lamy“, která spoustě věcem nerozumí, ale protože vychovává malé děti, má strach o jejich budoucnost

Dluhová past USA a části EU, která se teď hodně dostává na přetřes v médiích, je jen vrcholek ledovce. Dle mého názoru se spíše obnažuje úpadek myšlení, ale především mravnosti, což často vedlo k zániku dávných civilizací.

Rodina, základ lidstva, je již delší dobu v krizi. Nechceme mít děti. Nedávno jsem si na internetu přečetl, že porodnost českých žen je 1,3 dítěte na matku, u romských 4 děti na matku (snad jsem ta čísla nepopletl). Budou tedy za pár desítek let českou kotlinu obývat Romové místo Čechů? Civilizace, kde se nerodí děti, respektive se jich rodí málo, degenerují a zanikají. Proč vlastně nechceme mít děti? Je dítě sociální problém? Dělá nám problém výchova? Jsme líní a starat se o děti je makačka?

Další problém který mne znepokojuje, je naše totální závislost na státu. Dnes stát vnímáme jako bohatého příbuzného, který se o nás musí postarat. Individuální zodpovědnost za sebe a svou rodinu de facto neexistuje. Přijdu o práci, státe postarej se. Nemám kde bydlet, státe postarej se. Bez státu už neumíme nic, čekáme na jeho spásné rady a kde můžeme, snažíme se urvat co jde. Stát už ovlivňuje i přirozené ekonomické cykly, ekonomika je v krizi, napumpujeme do ní peníze a zase bude dobře. Že i krize je pro zdraví ekonomiky důležitá, nikdo neřeší. Pak vznikají dluhové pasti, zvyšování daní a neúměrné státní zásahy a restrikce. Ještě tu chybí vysoká inflace a od propasti nás dělí již jen malý kousek.

Devadesátiletá Němka zahnala tři zloděje holí. Falešní železničáři se pokusili z investora vytáhnout sedm miliard. Bárta požádá kolegy, aby ho vydali ke stíhání. Napětí roste, na Šluknovsku se chystají dvě demonstrace. To je jen pár titulků z www.idnes.cz. Také máte pocit, že žijeme ve světe plného násilí? Když se podíváte večer na zprávy, nebo si zajdete do nějaké periferie, asi se bezpečně cítit nebudete. Připadá mi, že urážení, závist, agrese, hédonismus a nepřejícnost je symbolem dnešní doby. Strašlivé je, že se stalo přijatelné i pro politiky, aby lhali a podváděli. Jejich chtivost po penězích je někdy do očí bijící. Další hřebíček do rakve naší civilizace.

Miloš Kopecký kdysi řekl: „Co je to morálka? Konvence, která je jiná v Turecku, v Albánii či v Americe. Ale mravnost je jen jedna. Je to nepsaný zákon, který by i ten největší primitiv měl dodržovat. Nikomu neubližovat, ale pomáhat.“

Spadneme do té propasti nebo ne?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *