Rubriky
Cestování

Italské Dolomity – tipy na výlety

Vyprahlé Dolomity lákají stále více návštěvníků. Nabízejí velký výběr náročnějších i lehčích horských túr, procházek, tras pro cyklisty, ale nachází se zde řada zajištěných cest via ferrata. V zimě italské Dolomity ožívají pod náporem milovníků zimních sportů.

Italské Dolomity

Horské masivy Dolomit se rozkládají v severní části Itálie. Majestátní vápencové vrcholy jsou vytvořené z mořských korálu. Největší řekou Dolomit je Adige. Původně Italové nazývali tuto oblast Bledé hory (Monti Pallidi). Geolog a mineralog Deódat de Dolomineu pak v 80. letech 18. století prováděl v regionu výzkumy a zajímal se o složení horniny, která útvary tvoří.  Klencový minerál, který zkoumal, označil jako dolomit. Po něm se poté celá oblast pojmenovala „Dolomity“.

Horské vrcholy Dolomite zvedají do výšky až 3000 metrů. Nejvyšším vrcholem italských Dolomit je Marmolada (3342 m. n. m.). Na Marmoladu vás doveze unikátní lanovka, která je sama o sobě zážitkem, neboť do ní musíte doslova „naskočit“. Cestou k lanovce se zastavte u tyrkysově modré vodní nádrže Lago di Fedaia.

Centrem oblasti italských Dolomit je turistické město Cortina ďAmpezzo. Nachází se v provincii Belluno. Je oblíbeným turistickým centrem v letní i zimní sezóně. Najdete tu téměř vše, od pizzerií a barů přes kavárny a outdoorové obchody až po půjčovny sportovního vybavení. Mimochodem se zde v roce 1956 konaly zimní olympijské hry

Tipy na výlety

Marmolada

Hora Marmolada je královnou italských Dolomit. Na severní straně Marmolady se rozprostírá jediný velký dolomitský ledovec. Jak již bylo zmíněno, k Pian dei Fiacconi vás doveze unikátní lanovka. Poté již musíte až na vrchol Marmolady po svých, případně s použitím vybavení po zajištěné cestě via ferrata . Je až neuvěřitelné, že i na vrcholu hory Marmolada najdete malou horskou chatku (otevřená je během léta). Můžete se zde občerstvit a užívat si výhledy na okolní vrcholky.

Piz Boe, nejvyšší hora skupiny Sella.

Oblíbeným denním výšlapem je výstup na Piz Boe (3152 m. n. m.). Přestože se jedná o třítisícovku horské skupiny Sella, je mezi turisty i milovníky ferrat poměrně značně oblíbená. Pro pěší turisty se údajně jedná o nejlehčí třítisícovku v Dolomitech, naopak ferratová cesta na Piz Boe (via ferrata Cesare Piazzetta) je označována jako jednu z nejtěžších zajištěných cest v Dolomitech.

Pokud se někomu nechce zdolávat celý vrchol po svých, ze sedla Passo Pordoi vede k Piz Boe lanovka, od které vás čeká už jen kratší pochod k vrcholovému kříži. Za odměnu se na samotném vrcholu Piz Boe můžete občerstvit třeba pivem v malebné horské chatce Rifugio Capanna.

Piccolo Lagazuoi

Vrchol Piccolo Lagazuoi je navštěvovaný především díky spojovacím štolám, zákopů a kaveren z období 1. světové války. Některé štoly jsou otevřené veřejnosti, takže budete mít možnost nahlédnout dovnitř. Nezapomeňte si čelovku. Ze samotného vrcholu Piccolo Lagazuoi se vám naskytne dechberoucí výhled na nejvyšší horu Marmoladu.

Stezka Adolfa Munkela

Stezka Adolfa Munkela neboli Adolf Munkel Weg vede pod štíty Odle/Geisler a je považována za jednu z nejkrásnějších a nejpanoramatičtějších okružních cest v Dolomitech. Stezka bývá označena ukazateli s nápisem  „Adolf Munkel Weg“.

Krásné túry i ferraty najdete také v masivu Rosengarten, italsky Catinaccio. Mějte na paměti, že v Dolomitech se počasí mění velice rychle a nepředvídatelně. Zvolte proto vždy vhodné vybavení, oblečení, obuv a na dopravu vhodný automobil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *