Rubriky
Cestování

Výlet Saským Švýcarskem

Milujete krajinu Českého Švýcarska, ale odrazují Vás zástupy návštěvníků?

Užijte si krásy této krajiny jen s minimem lidí. Zkuste se vydat přes hranice do Saského Švýcarska. Zdejší národní park Vás neochudí o rozmanité výhledy či romantický výlet na lodičkách. Pojďte s námi projít zajímavou trasu německé varianty hřenských soutěsek.

Soutěsky

Málo kdo ví, že hranice mezi Českem a Německem zde ve svém nezměněné podobě patří k těm nejstarším v Evropě. Přímo po hranici protéká říčka Křinice.  V roce 1520 vznikl v Křinickém údolí kanál pro splavování dřeva. Později tento kanál začal sloužit výletníkům, kterým slouží i dnes.

Náš výlet započněme na německé straně hranice v blízkosti vesnice Hinterhermsdorf. Projedete celou vesnicí, až narazíte na jejím konci na parkoviště s bufetem a toaletami. Cesta k soutěskám je asi dva kilometry dlouhá a bez problému ji lze zvládnout asi za 50 minut.

V údolí naleznete přístav lodiček, jež Vás svezou po kanálu denně od 9:30 do 16:30. Poslední jízda začíná v 16:00. V průběhu třicetiminutové plavby spatříte ostrůvek zamilovaných, krokodýla nebo skálu v podobě žáby. Velkou zajímavostí kanálu jsou hraniční kameny, které jsou vždy po několika desítkách metrů vytesány přímo do stěn soutěsky. Jeden z lodníků se s vámi bez problému domluví i česky. Lodní doprava je v provozu dle počasí přibližně od března do října. Od konečné můžete pokračovat po červené zpět na parkoviště. Máte-li však chuť, vydejte se dále po modré směrem na Zadní Jetřichovice.

Zadní Jetřichovice

Zadní Jetřichovice se nachází dále po proudu Křinice. Cesta měří asi tři kilometry a bude Vám trvat asi hodinu. Pěkná stezka vede mimo jiné tajemnou jeskyní. Celou dobu se budete pohybovat podél hranice. V cíli dojdete k pozůstatkům zaniklé obce Zadní Jetřichovice. Obec zanikla v roce 1945 a v současné době se zde nalézají pouze základy bývalého hostince.

TIP: Vede sem cesta i z české strany, po ní se dostanete na známou Mezní louku. Odkud jezdí pravidelně autobus do Hřenska.

Z německé strany se můžete vydat zpět do Hiterhermsdorfu po zelené značce (4,6km). Zpět na parkoviště dojdete asi za hodinu a půl. Trasa je nevhodná pro výlet s kočárkem a doporučujeme nazout pevnou obuv. Nezapomeňte si vzít s sebou dostatek vody a jídla, občerstvení naleznete pouze u přístavu lodiček. Na celém okruhu i v plné sezóně potkáte minimum lidí, ale svou krásou se zdejší soutěsky vyrovnají těm hřenským.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *