Rubriky
Pelmel

Online-antikvariát vs. Reknihy

Léto je ideální čas ke čtení. Knížku si můžete vzít s sebou k vodě, nebo s ní strávit deštivé letní odpoledne. Pokud patříte k nenapravitelným knihomolům, možná si nějakou knížku do sbírky přivezete z dovolené. Jak si ale udělat v knihovně místo, pokud možno rychle a téměř bez námahy?

Výkup knih

Stále více se mluví o ekologii a posílání knih dál do oběhu se stává čím dál běžnější, zároveň je velmi jednoduché. Navíc můžete udělat radost někomu, kdo od vás koupí knihu jen za zlomek ceny, ovšem dostane ji ve velmi slušném stavu. A vy si přilepšíte nějakou tou korunou navíc.

Možnost první: Online-antikvariát

Název mluví sám za sebe. Velkou výhodou je, že knihu, kterou chcete prodat, si vyhledáte podle názvu či ISBN a okamžitě vidíte částku, kterou za knihu obdržíte. Po přidání všech knih na stránkách online-antikvariátu Vám téměř obratem přijde štítek, který nalepíte na krabici a odevzdáte na pobočce Zásilkovny. Pokud zašlete knihy v hodnotě přes 100 Kč, dopravu neplatíte. Peníze budou připsány velmi rychle poté, co antikvariát knihy obdrží.

Malé upozornění na závěr: zde nemůžete očekávat převratné částky za vykoupené knihy. Čím více jich pošlete, tím lépe, někdy můžete být překvapeni, že získáte poměrně dost peněz za knihu, u které byste to nečekali, ale počítejte spíše s nižšími částkami.

Možnost druhá: Reknihy

Skvělá volba, jak se zbavit knih, které již nechcete číst. Tyto knihy nafotíte (stačí z přední strany) a pošlete na zhodnocení. Bude vám sděleno, jaké knihy můžete poslat, protože se téměř jistě prodají. Opět přijde štítek, který patří na krabici, ve které knihy pošlete, s největší pravděpodobností znovu využijete předání na místě Zásilkovny a bezplatně.

Na rozdíl od předchozí možnosti, u Reknih neuvidíte, kolik za knihu obdržíte. Nicméně získáte polovinu ze zisku, což mohou být pěkné peníze obzvlášť v momentě, kdy posíláte třeba okolo deseti knih. Také si musíte sami hlídat, kdy vám může být připsána provize, tu zkontrolujete na svém profilu, který získáte při vyplnění formuláře při prvním zaslání knih.

Jistě stojí za vypíchnutí velmi vstřícná a milá komunikace.

Shrnutí

Jaké jsou tedy výhody a nevýhody každé z možností?

Online-antikvariát

Výhody

  • rychlé předání, odevzdání knih
  • okamžitě vidíte, kolik dostanete

Nevýhody

  • malé částky za knihy

Reknihy

Výhody

  • skvělá komunikace
  • rychlé předání
  • poměrně vysoké částky za knihy

Nevýhody

  • hned nevidíte, kolik kč získáte
  • svou provizi si musíte hlídat a ozvat se

Nyní je jen na vás, jakou možnost si vyberete. Uvedené nevýhody by mohli někoho odradit, ale jsou to spíše doplňkové informace, každý jim může dát váhu dle svého a svobodně se rozhodnout, jaké možnosti dá přednost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *