Rubriky
Pelmel

Den matek je krásný svátek rozšířený po celém světě

Svátek všech maminek připadá na druhou květnovou neděli a těší se stále větší oblibě

Tento den se vzdává pocta matkám a mateřství. Slaví se v různé dny na mnoha místech po celém světě. Děti dávají svým matkám dárky, většinou vlastnoručně vyrobené, ale velmi často jsou to třeba květiny. Obdobné svátky po celém světě existovaly už dávno v historii, např. ve starověkém Řecku se slavil svátek plodnosti a matek, spojený s uctíváním pohanské bohyně Rhey = Kybelé, matky bohů.

Myšlenka mezinárodních a pravidelných oslav tohoto svátku vznikla roku 1907 na počest Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek. O pět let později vyhlásil tehdejší prezident USA Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek, konající se druhou květnovou neděli.

V Česku se slaví podle amerického vzoru rovněž druhou květnovou neděli. V Československu se začal slavit tento svátek v roce 1923. Jeho propagátorkou byla Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl díky KSČ postupně zatlačován do pozadí oslavami Mezinárodního dne žen (8. března), ale i přesto se dál v některých rodinách připomínal. Po roce 1989 se opět začal slavit veřejně. MDŽ se ale zachovává také, podobně, jako v jiných zemích. V některých zemích se oba svátky sloučily.

Tento den doplňuje Den otců, který oslavuje otce a slaví se vždy třetí neděli v červnu.

Slovo „máma“ je většinou první, které malé dítě vypustí z úst. Ať už je vaše maminka jakákoliv, zaslouží si v tento den poděkování za všechnu její péči.

Malé děti často vyrábí dárečky, přáníčka, ale vhodným dárkem mohou být i květiny.

Jakou květinu pro maminku vybrat?

Většině maminek udělají asi největší radost růže.

Tradičně vítězí v anketě květiny roku pro mámu. Klasickými barvami na den matek zůstávají červená, růžová a oranžová. Růže se velmi dobře kombinují s ostatními květinami. Moc hezké jsou i barevné kombinace. Žluté růže se často opomíjí, přitom  vyjadřují radost, štěstí a přátelství mezi dárcem a obdarovanou. Pokud vás tedy přítomnost maminky hřeje u srdce nebo její úsměv září jako slunce, jistě jí bude dárek v podobě zářivé kytice blízký.

Karafiáty

Krásných karafiátů není nikdy dost. Karafiáty jsou symbolem obdivu a těší se stále velké přízni především díky své trvanlivosti. Říká se jí božská květina, i když pod tímto názvem ji znají především její milovníci. Nejvíce vžitý název v České republice je pro ni karafiát, nebo také hvozdík a latinsky dianthus. Nádherná květina, která i ve své řezané podobě o své půvaby a zdobnost rozhodně nepřichází.

Orchideje

Orchideje jsou královnami květů. Oblíbené jsou především pro svou velkou trvanlivost. Orchideje jsou fenomén. Exotické krásky z tropických pralesů jsme si natolik oblíbili, že je už umíme pěstovat i doma na okenním parapetu.

Anturie

Trvanlivá květina, která Vaší mamince opravdu dlouho vydrží svěží. Anturie (Anthurium Schott) pochází z velmi rozvětvené rodiny, která čítá něco kolem 800 druhů. Díky svým okrasným listenům, připomínajícím rudé srdce a poměrně dlouhé době kvetení si tato tropická kráska získala srdce mnoha pěstitelů

Co můžete darovat dále?

Květiny a sladkosti, dárkové koše plné překvapení, srdce z lásky na den matek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *