Rubriky
Pelmel

Do přírody Blanenska

Okres Blansko se nachází v severní části Jihomoravského kraje. Následující řádky Vás zavedou do přírodních krás tohoto kraje. Blanensko nabízí zámky, hrady, zříceniny, rozhledny a další přírodní zajímavosti. Chloubou tohoto okresu je mimo jiné i Moravský kras, který patří k významným lokalitám střední Evropy.

1. Rudice

Tato obec se nachází přibližně deset kilometrů od Blanska. Na to, že se jedná o poměrně malou obec, nabízí návštěvníkům řadu zajímavých míst jako například Kapli svaté Barbory, bývalý Kaolinový důl, větrný mlýn či známé Rudické propadání. K propadání se dá snadno dojít okolo větrného mlýna. Po cestě Vám bude dělat společnost spousta zeleně a horniny. Od Rudického propadání můžete dojít až do další obce, Jedovnice, která je známá pro krásný rybník Olšovec.

Větrný mlýn Rudice

Cesta k Rudickému propadání

Rudické propadání

Rybník Olšovec

2. Boskovice

Jedná se o město, které se nachází severně od Blanska. I když se jedná o větší městečko, nabízí Vám také spoustu zajímavostí. Pro Boskovice je typické také Westernové městečko plné atrakcí. V Boskovicích se také nachází zámek a hrad. Cestu můžeme zahájit na Masarykově náměstí, kde můžete vidět zajímavý Kostel svatého Jakuba Staršího. Následovně se vydáte do kopce, kde se po vaší pravé straně ukáže zámek. Projít si můžete i zámecký skleník. V houští stromů se mimo jiné skrývá letní kino, které v minulých letech patřilo k těm největším kinům v republice. Po zdolání dalšího kopce nacházíme Hrad Boskovice, který nabízí spoustu krásných výhledů. Pokud chcete pokračovat dále, nachází se u hradu i rozhledna.

Kostel svatého Jakuba Staršího

Zámek Boskovice

Letní kino

Hrad Boskovice

3. Moravský kras

Jak už bylo řečeno, jedná se o velmi významnou oblast. Moravský kras je chráněná krajinná oblast nacházející se jižně od Blanska. Krasové území zahrnuje spoustu jeskyní (Punkevní, Kateřinská, Výpustek, Sloupsko-šošůvská a Balcarka) spolu se známou Propast Macocha. Do jeskyní a do propasti je možnost prohlídek. Vzhledem k velkému návalu turistů je doporučené si, zejména v sezóně, udělat rezervaci. Kromě jeskyní se v Moravském krasu také nachází Skalní mlýn, lanovka, stezky nádhernou přírodou a také cyklostezky.

Výhled z Horního můstku 1

Výhled z Horního můstku 2

Výhled z Dolního můstku

Okolo stezky

Skalní mlýn

Zakončení prohlídky na lodičkách

V okresu Blansko je ovšem mnohem více zajímavých míst. V Letovicích Vás může zaujmout zámek spolu s vodní nádrží. V Lysicích zase můžete navštívit Lysickou oboru spolu s Lysickým státním zámkem. Pokud máte rádi výhledy, určitě oceníte tyto rozhledny okresu Blansko: Burianova rozhledna, Rozhledna Babylon, Rozhledna Podvrší, Zelenkův kopec, Žernovník či Malý Chlum.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *