Rubriky
Pelmel

4 nejzajímavější mosty v Evropě, kam se za nimi vydat?

Kam se podívat za těmi nejzajímavějšími evropskými mosty? Takové mosty ocení nejen milovníci výšek a adrenalinu, ale také milovníci architektury, historie a pozoruhodností jako takových. Zde přinášíme 4 tipy na výlety po výškových stavbách u nás 
i v zahraničí. Ať už se rozhodnete jakkoliv, rozhodně nebudete litovat.

Most Vasco da Gama

Most Vasco da Gama je již přes 20 let nejdelším mostem v Evropě. Most se nachází na severovýchod od portugalského města Lisabon, je dlouhý 12,3 kilometrů a pyšní se úctyhodnou výškou 148 metrů. Původ jména mostu klenoucího se nad řekou Tejo pochází od významného portugalského cestovatele Vasca da Gama. Vzhledem k tomu, že most je navržený jako šestiproudá dálnice, nelze ho překročit pěšky.

Viadukt Millau

Zatímco Most Vasco da Gama je nejdelším v Evropě, francouzský Viadukt Millau je mostem v Evropě nejvyšším, dokonce 
i druhým nejvyšším na světě. Na délku má sice jen něco přes 2,4 kilometrů, jeho výška ale činí 343 metrů, a v místě nejvyššího pilíře spolu i s věží nad dálnicí most převyšuje i slavnou pařížskou dominantu, tedy Eiffelovu věž. Velkolepá stavba byla vystavěna přes údolí a řeku Tarn u města Millau, právě za účelem dokončení dálnice vedoucí z hlavního města Paříže na jih Francie, opět tedy tento most lze zakusit pouze na motorovém vozidle.

Glenfinnan Viadukt

Od moderních mostů se přesuneme k historickým skvostům, tento most bude jistě něco říkat milovníkům série Harry Potter. Železniční Glenfinnan Viadukt ve Skotsku byl postavený v rámci prodloužení trati West Highland Line, díky celkové délce 
380 metrů se pyšní titulem nejdelšího betonového železničního mostu na území Skotska. Proslaven byl zejména díky filmům 
o kouzelníkovi Harrym Potterovi, díky tomu se také stal velmi významnou skotskou turistickou atrakcí. Přes most vede jedna jediná kolej, projít se po něm tedy není možné.

Kamenný most v Písku

A na závěr se nemusíme vydávat za hranice, postačí nám podívat se do jihočeského města Písku. Tam najdeme nejstarší dochovaný most u nás, postaven byl ve 2. polovině 13. století. Současně s tím je druhým nejstarším kamenným mostem na českém území, předčil ho jen bývalý Juditin most, na jehož místě stojí dnešní pražský Karlův most. Touto stavbou, neoficiálně nazývanou též Jelením mostem, lze překročit řeku Otavu pouze pěšky. Most není dlouhý ani 110 metrů, lze si na něm ale prohlédnout různé barokní sochy, které ho zdobí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *