Rubriky
Pelmel

5 způsobů jak investovat do zlata

Po zlatě momentálně prahne celá armáda investorů. Poptávka a cena vždy spolehlivě roste v období ekonomické krize.

Díky značné likviditě a stálé hodnotě je zlato vhodným útočištěm právě v období výrazných turbulencí. Investoři jej vyhledávají v oprávněné snaze ochránit své prostředky před devalvaci a krachem finančních trhů.

Mnozí z nich navíc teprve očekávají naráz na dno koronavirové krize a tak poptávka po zlatě nejspíše ještě zesílí. Cena žlutého kovu na burze nyní osciluje kolem 2000 dolarů za trojskou unci. Například analytici Bank of America ale prorokují dokonce růst až ke třem tisícům dolarů v horizontu následujících 16 měsíců.

5 způsobů jak investovat do zlata

Jak nakoupit zlato

Zatímco dříve bylo možné zlato nakoupit pouze fyzickou cestou, dnes máme mnoho rozličných možností k jeho pořízení. Mnohé z nich nevyžadují cenný kov fyzicky vlastnit. Na výhody a nevýhody různých způsobů investování do zlata se podíváme v následujícím textu:

Zlaté slitky

Mnohým přijde na mysl jako první právě nákup investičních slitků. Díky masivní reklamní kampani se zlaté slitky staly nejen investičním nástrojem ale i oblíbeným dárkovým předmětem.

Slitek si snadno koupíte v obchodě s klenoty nebo po internetu. Musíte ale počítat s vyššími náklady, než je spotová cena na burze. Nejméně výhodné bývají malé slitky vážící pouze několik gramů. S rostoucí hmotností slitku se podíl nákladů u obchodníka přepočtený na reálnou váhu kovu snižuje.

Nevýhodou slitku je zejména nutnost skladování. Zatímco jeden gramový slitek si v klidu můžete vystavit v obýváků, větší množství už bude nejspíše chtít bezpečný trezor, což přináší další náklady. 

Bankovní úschova také nebývá zadarmo, což dělá ze slitků ve výsledku poněkud nepohodlný investiční prostředek o jehož ochranu se musíte nákladně postarat.

Výhodou ovšem je, že získáte opravdové zlato, které můžete kdykoliv prodat. Máte ho vždy pod kontrolou a dává vám více jistoty než jakýkoliv certifikát nebo výpis z účtu. Jeho nákup je jednoduchý a počáteční investice při dnešních cenách začíná už na dvou tisíci korunách.

5 způsobů jak investovat do zlata

Zlaté investiční mince

Další investiční nástroj, který skvěle vypadá a můžete ho někomu věnovat i jako dárek. Koupit se dá snadno na Aukru, v internetových obchodech a na řadě dalších míst, přičemž jejich prodejní cena se pohybuje v rozmezí od několika až po desítky nebo stovky tisíc.

Hodnota mincí však nemusí růst úplně stejně jako cena čistého zlata. Proto se hodí spíše pro sběratele nebo jako dlouhodobá investice, která se zhodnotí v horizontu deseti let. Zároveň zde vyvstává stejný problém s uložením jako u slitků. 

Výhodou je možnost, že mince získá na sběratelské hodnotě. Světové mincovny sice chrlí mince jak na běžícím pásu, některé z nich se ale po čase mohou stát nedostatkovými zbožím. Paradoxně pak nabývají vyšší hodnoty sběratelské, která převyšuje cenu obsaženého kovu.

Zlaté ETF

V podstatě jde o akcie investičních fondů, které si můžete koupit na burze. Zlatých ETF je celá řada. Některé jsou založené přímo na cenách zlatého kovu, u jiných se hodnota odvíjí například od vývoje akcií těžařských společností nebo komoditních futures. V druhém případě se tedy hodnota může vyvíjet poněkud odlišným směrem, než kam směřuje cena samotného zlata.

Velkou výhodou ETF je, že se o zlato nemusíte starat. Některé fondy sice umožňují získat i fyzické zlato. Není to ale nezbytné. Většině investorů stačí pouhý nákup ETF, který se až tolik neliší od nákupu jiných cenných papírů.

Nevýhodu tvoří hlavně nutnost vyšší počáteční investice a samozřejmě komise za správu ETF, které mohou dostihnout až poloviny procenta ročně.

Komoditní futures na zlato

Obchodování futures je doména spíše traderů. Problémem pro dlouhodobějšího investora je už jen to, že každý kontrakt má nějaké datum realizace. Pokud nechcete zlato fyzicky převzít (a doplatit na pákové obchodování s marginem), tak musíte kontrakt včas prodat. S likviditou zde problém není, ale nový kontrakt už bývá k mání za poněkud jinou cenu.

Díky pákovému obchodování zde navíc můžete o pěkné jmění také přijít. Proto jsou futures spíše spekulativní než investiční nástroj. 

Přímý nákup akcií těžařských firem

Prostřednictvím brokera lze pořídit i akcie firem zapojených do těžby zlata v zahraničí. Nákup je velmi snadný a můžete na nich pomocí dividend vydělávat v dobách, kdy zlato klesá.

Nevýhodou je však opět jistá nezávislost na ceně kovu. I společnost obchodující se zlatem dokáže prodělávat. Mnoho z nich navíc těží též jiné nerostné suroviny, jejichž cena v dobách krize zdaleka nejde vždy směrem nahoru.

Investice do zlata vypadá poněkud staromilsky. V krizi se ale vždy ukazuje, že zlato má stále pověst spolehlivého a ochranného aktiva, které dokáže zajistit váš majetek nehledě na ekonomické výkyvy. Jeho výhodou je navíc obrovská likvidita a tak nikdy nebudete mít problém zlato v potřebný okamžik prodat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *