Rubriky
Pelmel Rady

Bacopa monnieri – poklad ájurvédské medicíny

Bacopa monnieri (bakopa drobnolistá), je jedna ze základních rostlin využívaných v tradiční ájurvédské medicíně. Roste ve vlhkém, tropickém prostředí a díky své schopnosti prosperovat pod vodou je populární pro použití v akváriu. Bacopa monnieri je používána ájurvédskými lékaři po staletí pro různé účely, včetně zlepšení paměti, snížení úzkosti a léčby epilepsie. Výzkumy ukazují, že skutečně může mimo jiné posílit mozkové funkce a zmírnit úzkost a stres. 

 Zde je popis výhod užívání Bacopy monnieri. 

Obsahuje silné antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které pomáhají chránit před poškozením buněk způsobeným potenciálně škodlivými molekulami nazývanými volné radikály. Výzkum naznačuje, že poškození způsobené volnými radikály je spojeno s mnoha chronickými stavy, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a některé druhy rakoviny.  

Bakopa obsahuje silné sloučeniny, které mohou mít antioxidační účinky. Ukázalo se například, že bakosidy, hlavní účinné látky v bakopě, neutralizují volné radikály a brání tukovým molekulám reagovat s volnými radikály. Když tukové molekuly reagují s volnými radikály, procházejí procesem zvaným peroxidace lipidů. Peroxidace lipidů je spojena s několika stavy, jako jsou Alzheimerova, Parkinsonova a další neurodegenerativní poruchy. 

2. Pomáhá snižovat zánět

Zánět je přirozená reakce vašeho těla, která pomáhá léčit a bojovat s nemocemi. Chronický zánět je však spojen s mnoha chronickými stavy, včetně rakoviny, diabetu a srdečních a ledvinových onemocnění. 

Studie prokázaly, že bakopa potlačuje uvolňování prozánětlivých cytokinů, což jsou molekuly, které stimulují zánětlivou imunitní odpověď. 

Ve studiích na zvířatech také dokázala inhibovat enzymy, jako jsou cyklooxygenázya, kaspáza a lipoxygenáza – z nichž všechny hrají klíčovou roli při zánětu a bolesti.  

Bakopa měla navíc ve studiích na zvířatech protizánětlivé účinky srovnatelné s účinky diklofenaku a indomethacinu – dvou nesteroidních protizánětlivých léčiv běžně používaných k léčbě zánětu. Je však zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, zda bakopa má stejný efekt i u lidí. 

3. Zlepšuje funkci mozku

Výzkum naznačuje, že může pomoci zlepšit některé mozkové funkce. 

Například jedna studie na myších ukázala, že podání bakopy zlepšilo jejich prostorové učení a schopnost uchovávat informace. Stejná studie také zjistila, že zvyšuje dendritickou délku a větvení. Dendrity jsou části nervových buněk v mozku, které jsou úzce spojeny s učením a pamětí. 

Navíc, jedna 12 týdnů trvající studie u 46 zdravých dospělých pozorovala, že užívání 300 mg bakopy denně významně zlepšilo rychlost zpracování vizuální informace, rychlost učení a paměť ve srovnání s placebem. 

4. Působí preventivně proti stresu a úzkosti

Bakopa může pomoci předcházet úzkosti a stresu. Považuje se za adaptogenní bylinu, což znamená, že zvyšuje odolnost vašeho těla vůči stresu. 

Výzkum naznačuje, že bakopa pomáhá snižovat stres a úzkost zvyšováním nálady a snižováním hladiny kortizolu, hormonu, který je úzce spojen s hladinami stresu.  

Dvě 12 týdnů trvající studie zjistily, že užívání 300 mg bakopy denně významně snížilo skóre úzkosti a deprese u dospělých ve srovnání s léčbou placebem. 

Nežádoucí účinky 

Přestože bakopa je považována za bezpečnou, může u některých lidí způsobovat nežádoucí účinky. Například může způsobit zažívací problémy, včetně nevolnosti, žaludečních křečí a průjmu. Navíc se bakopa nedoporučuje těhotným ženám, protože žádné studie neposoudily bezpečnost jeho použití během těhotenství. 

Také může interagovat s některými léky, včetně amitriptylinu, léku používaného k úlevě od bolesti. Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se se svým lékařem dříve, než začnete přípravek bakopu užívat. 

Dávkování 

Bacopa monnieri je k dispozici v několika formách, ale nejčastěji se užívá ve formě tobolek. Běžná dávka se pohybuje od 300 do 450 mg denně.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *