Rubriky
Pelmel Rady

Jak plastová okna ušetří náklady na vytápění

Sanace a rekonstrukce budov se již delší dobu vyznačují stabilním trendem vytváření konstrukčních řešení zaměřených především na zajištění interiéru proti úniku tepla. Jak novostavby, tak rekonstruované budovy jsou aktuálně opatřovány zateplovacími systémy nebo obvodovými konstrukcemi s izolační vrstvou eliminující vedení tepla z interiéru do exteriéru. Žádný z uvedeného typu zateplovacího systému však není dostatečně účinný, není-li kombinován s otvorovými výplněmi s dostatečným utěsněním a odpovídajícími izolačními schopnostmi.

Jak okna ovlivňují náklady na vytápění

Okno představuje kritickou část konstrukce, která je svým materiálovým řešením a konstrukčním provedením úzkým místem úniku tepla. Kvalitní okna s průřezem se vzduchovými komorami a izolačním sklem zabraňují přenosu tepla z interiéru právě díky nízké tepelné vodivosti. Disponujete-li aktuálně některým ze starších typů oken (dřevěná zdvojená nebo dvojitá), je jejich výměna v případě, že chcete ušetřit na nákladech na vytápění, nezbytná, jelikož vlastní materiálové složení těchto výplní není dostatečně izolační (teplo se šíří přímo vedením).

Typy oken s izolačními charakteristikami

Nízkého součinitele prostupu tepla dosahují okna díky třem základním prvkům, a to:

  • izolaci a tloušťce rámu
  • typu a umístění těsnění na styku rámu
  • řešení skelné výplně

Izolace, a tedy snížení tepelné propustnosti rámu bývá zpravidla dosaženo také hloubkou osazení okna.

V dnešní době je na trhu dostupná řada různých typů oken (a obecně otvorových výplní), která se od sebe odlišují jak cenou, tak designovým provedením, zvukovou a světelnou propustností a tepelně-izolačními vlastnostmi. Nejčastěji se však zákazníci rozhodují mezi třemi hlavními typy, a to:

Výběr vhodného typu okna pak závisí především na jeho uplatnění a vzhledových a pocitových požadavcích. Plastová okna vychází nejlépe, co se týče poměru cena/úspora nákladů na vytápění a jsou ideálně jako výplně běžných otvorů. Hliníková a dřevěná okna se vyznačují vyšším součinitelem prostupu rámu a jsou obecně dražší. Zároveň rám vykazuje vyšší tuhost, hodí se tedy také pro atypické nebo rozsáhlejší otvory, přičemž celková úspora nákladů vytápění je nižší. Nejdůležitějším parametrem celkové tepelně-izolační schopnosti okna je výplň, jež musí být tvořena izolačním trojsklem. U dřevěných oken lze tedy snížit tepelnou propustnost výškou rámu, což se však může projevit na jeho tuhosti.

Hodnota úspory nákladů na vytápění i plastových oken

Výměnou starých typů oken za nová plastová lze díky nízké propustnosti dosáhnout úspory 30-40 % celkových nákladů na vytápění. Řešení plastových oken však také výrazně ovlivňuje jejich tepelně-izolační schopnosti. Pokud srovnáme dva typy oken od stejného výrobce, mohou jejich vlastnosti dosáhnout výrazně odlišných hodnot – příkladem mohou být okna z řady VEKA Softline. Mezi systémy 76 MD a 82, které jsou vybaveny stejným řešením izolačního trojskla nalezneme rozdíly v řešení komorového profilu rámu, který umožňuje celkové snížení prostupu tepla až o 0,08 W/(m²K), což se výrazně projeví v celkové úspoře až o 3 % nákladů vytápění.

Další zajímavé články:

Výpočet nákladů na vytápění

Jak vybrat a nakoupit plastová okna?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *