Rubriky
PC Pelmel Rady

8 chyb při nabíjení telefonu, které dělá většina z nás

Možná vás ani nenapadne, že způsob nabíjení telefonu bude mít vliv nejen na vaše výdaje za elektřinu, životnost baterie, ale také na vaši bezpečnost. Baterie, které jsou vkládány do mobilních telefonů, jsou v dnešní době založeny na přesném počtu nabíjecích cyklů. Aby vám vydržely co nejdéle, nenabíjejte je na 100 % a nevybíjejte je na 0 %. Jakých dalších chyb se při nabíjení telefonů dopouštíme? To se dozvíte v tomto článku.

1. Necháváte nabíječku v zásuvce

Když je nabíječka v zásuvce, neustále spotřebovává energii, přestože k ní není telefon připojený. Znamená to tedy, že vaše účty za elektřinu jsou zbytečně vyšší. To ale není jediný problém. Je tu také hrozba, že v důsledku uvolněného tepla, které se pomalu hromadí, může vzplanout věc, která se nachází poblíž. Navíc se také může stát, že dojde ke zkratu, jenž rovněž může vyústit v požár. Pokud nabíječku tedy nepoužíváte, raději ji vypojte ze zásuvky.

2. Nabíjíte baterii na 100 % nebo ji necháváte vybít na 0 %

Pokud pokaždé nabíjíte baterii na 100 %, krátíte tím její životnost. Stejně tomu tak je, jestliže ji necháte klesnout na 0 % před tím, než ji znovu nabijete. Důvodem jsou právě nabíjecí cykly baterie, které při častém nabíjení na 100 % skončí dříve. Doporučuje se tedy baterii dobít na 100 % zhruba jednou měsíčně a jinak ji udržovat v rozmezí 20 %-80 %.

3. Nabíjíte telefon přes noc

Necháváte-li nabít telefon přes noc, zbytečně spotřebováváte elektřinu, a navíc baterii nabíjíte více, než je skutečně nutné. To má samozřejmě vliv na její životnost kvůli, již zmíněným, nabíjecím cyklům. Dalším důvodem, proč není dobré nabíjet telefon přes noc je možnost jeho přehřátí.

4. Zatímco se telefon nabíjí, ho používáte

Během nabíjení není vhodné telefon používat, protože vlivem vybíjení a současnému nabíjení může dojít k přetížení baterie, kterou nutíte dělat dvě věci najednou. Pokud vám někdo volá nebo potřebujete urgentně telefon používat, vypojte ho z nabíječky a po ukončení těchto činností ho znovu zapojte.

5. Telefon nabíjíte v krytu

To je chyba, kterou si mnozí z nás často ani nemusí uvědomovat. Při dobíjení však vzniká teplo, a právě kryt telefonu ho zachycuje. To způsobuje zbytečné zahřívání nejen baterie, ale i dalších vnitřních součástí telefonu. Je tedy lepší, když před nabíjením z telefonu kryt sundáte a necháte ho „volně dýchat“.

6. Používáte levné univerzální nabíječky

Ke každému telefonu je dodávána kompatibilní nabíječka, která by neměla být nahrazována žádnou univerzální nabíječkou nebo nabíječkou pro jiný model. Problém totiž může vzniknout v případě, že jiná nabíječka do vašeho telefonu bude dodávat příliš mnoho nebo naopak málo energie, což může vést buď k přehřátí nebo k pomalému nabíjení. Pamatujte, že nejlepší nabíječka pro váš telefon je ta, kterou vám v balení dodal výrobce. Pokud jste ji ztratili nebo se vám rozbila, doporučujeme vždy kupovat stejný model.

7. Používáte neznámé aplikace, které mají rádoby šetřit baterii

V Google Play najdeme nespočet aplikací, kteří slibují šetření vaší baterie. Při jejich stahování byste však měli být opatrní. Aplikace pocházející z neznámých zdrojů mohou baterii ještě více namáhat, a navíc do telefon zahltit škodlivým malwarem. Než si aplikaci stáhnete, měli byste si vždy ověřit jejího vývojáře, abyste si mohli být jistí, že nenapáchá více škody než užitku.

8. Nabíjíte si telefon skrz počítač

To je chyba, která se vyskytuje poměrně často. Nicméně prvním problémem je, že nabíjení přes počítač trvá mnohonásobně déle než při použití originální nabíječky. Kromě toho nelze využít funkci rychlého nabíjení (fast charge).

Chcete-li z vaší baterie získat co nejvíc, rozhodně se těmto chybám vyhněte. Rovněž upozorňujeme na to, že výrobci často poskytují záruku na baterii v délce pouze 6 měsíců (nikoliv 24 jako u celého telefonu). Je tomu tak z toho důvodu, že baterie je zkrátka spotřební zboží a výrobce takřka nedokáže ovlivnit její poškození vlivem nesprávného nabíjení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *