Rubriky
Cestování Rady

Island – s cestovkou nebo bez?

Island je poslední dobou čím dál více oblíbenou destinací. Je pravda, že sice není pro všechny, ale komu nevadí neustálé střídání počasí a autobusy turistů z Asie, ten si tuto rozmanitou zemi rozhodně zamiluje.


Pokud se rozhodnete jet na Island poprvé, volte raději zájezd s cestovní kanceláří. Průvodce vám vše hezky popíše, vysvětlí a poradí různé typy pro možné budoucí zájezdy na vlastní pěst, stačí se jen zeptat. Nejčastěji v nabídce kanceláří najdete tyto typy zájezdů:

  1. Zlatý trojúhelník a okolí Reykjavíku– program bývá uzpůsoben tak, abyste ochutnali ze všech krás Islandu, uvidíte vodopády, gejzíry, lávová pole, sopky, ledovce a mnohem více; zájezd je vhodný pro ty, kteří se s Islandem teprve seznamují.
  2. Okruh kolem celého ostrova– časově náročnější, ale o to hezčí seznámení s okolní přírodou, potkáte spoustu zástupců i z místní fauny- hlavně ovečky a to nejčastěji v okolí silnice; pojedete po hlavní silnici č.1, která vede kolem celého ostrova.
  3. Zájezd za polární září– nejčastěji se jezdí na přelomu září a října, kdy se mění polární den v polární noc, počasí není ještě tolik mrazivé jako v pozdějších měsících a obloha bývá jasná; v programu bývá zahrnut Zlatý trojúhelník, Reykjavík a okolí, ale hlavně to nejpodstatnější- pár nocí mimo civilizaci, kde není světelný smog, který by vám mohl překazit váš nezapomenutelný zážitek.
  4. Cesta vnitrozemím– ne všechny cestovní kanceláře tento zájezd nabízejí, ale pár se jich na trhu najde, jako například cestovní kancelář ADVENTURA, která na ostrově má vlastní Tatrabus, přizpůsobený místním podmínkám; ve vnitrozemí určitě zažijete to, co nikde jinde na světě a uvidíte ostrov z úplně jiné perspektivy.

Jestli jste již na ostrově byli nebo vás nebaví jezdit s průvodci, určitě se na Island vydejte na vlastní pěst. Je pravda, že to má své výhody i nevýhody, ale pokud se dostatečně připravíte předem, nic vás nepřekvapí. Nesmíte podcenit přípravu, zjistit si všechny informace, najít vhodný termín, sehnat letenky, naplánovat trasu, zajistit ubytování a najít, co nejlepší půjčovnu aut, která vám bude vyhovovat a má v nabídce přesně takové auto, jaké si představujete.

  • Na Island se jezdí od května do října, v zimě se to moc nedoporučuje- některé úseky silnic nebývají sjízdné a to by pro vás a vaši dovolenou nemuselo dopadnout příliš dobře. Na jaře je zde počasí obzvlášť nepředvídatelné, barvy jsou spíš ponuré, krajině dominuje šedá barva a občasný sníh není nic neobvyklého. V létě krajina začíná ožívat, barvy jsou o něco veselejší, jen řeky si drží barvu šedou a to díky tajícímu sněhu z hor, který s sebou přináší všechno možné. Na podzim jsou barvy nejveselejší, příroda nejhezčí a počasí není tak sychravé jako u nás, jen musíte počítat s tím, že teploty nejsou tak vysoké a je lepší přivést si teplejší oblečení včetně zimní bundy, která se vám může hodit hlavně při pozorování polární záře.
  • Letenky kupujte s dostatečným předstihem, ceny bývají nižší a je větší výběr. Musíte si ale dávat pozor, ceny mají v oblibě klesat i stoupat, raději kupte co nejdříve, nečekejte až cena půjde dolů, protože se zpravidla stává, že akorát stoupne a původní či nižší cenu se již nikdy nevrátí.
  • Plánování trasy nepodceňujte, nastudujte si silnice, benzínky a hlavně zajímavosti, které chcete vidět. Nezapomínejte na to, že jedete sami a zastavit si můžete naprosto kdekoli. Měli byste také mít na paměti, že zde je maximální povolená rychlost jen 90 km/h, takže si nechte dostatečné časové rezervy.
  • Bydlení nemusíte plánovat s velkým předstihem, ale je to lepší, protože je větší výběr. Pokud máte v plánu si vařit, doporučuji hledat přes Airbnb, najdete tam různé chatky, domečky či byty ve větších městech. Případně jsou po celém ostrově hotely, které nabízejí i večeře, takže nemusíte ztrácet čas hledáním supermarketů, které mají navíc velmi omezenou otevírací dobu.
  • Nabídka aut je velmi rozmanitá a je jen na vás jaké auto si vyberete. Při výběru auta velice záleží na vámi zvolené trase, pokud víte, že se chcete podívat například do Duhových hor, zajistěte si auto 4×4, pokud ale budete chtít projet jen to nejzákladnější kolem Reykjavíku, stačí vám klasické auto. Pro dobrodruhy je také možnost půjčení obytných aut či karavanů, v tomto případě si stačí najít kempy, ve kterých budete nocovat.

Základní informace máte, teď už si jen vybrat zájezd nebo naplánovat vlastní trasu a můžete se vydat za dobrodružstvím! Když si s něčím nebudete vědět rady, na internetu zcela jistě najdete odpověď. A pokud si plánujete trasu sami, CK Periskop Skandinávie vám velmi ráda pomůže s veškerým zařizováním.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *